Dostupni linkovi

Počelo uklanjanje uginule ribe iz ribnjaka u Prnjavoru


U ponedjeljak ujutro, 19.jula počelo je uklanjanje uginule ribe iz ribnjaka u Prnjavoru, na sjeveru Bosne i Hercegovine, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nataša Kosić, stečajna upravnica preduzeća „Ribnjak“, Štrpci – Prnjavor.

Inspektori Inspektorata Republike Srpske (RS), jednog od entiteta u BiH, u petak, 16.jula su dali rok od 72 sata preduzeću ‘Ribnjak’ da ukloni ribu, koja je pluta već nekoliko dana na površini ribnjaka.

„Anagažovano je pet radnika, koji su trenutno zaposleni ovdje, i mehanizacija koju posjeduju - traktor i bager. Uginula riba se danas uklanja iz manjeg dijela ribnjaka. Inspektor je ovdje izbrojao 94 ribe. Sutra će to isto biti urađeno u većem dijelu ribnjaka. Inspektor u tom ribnjaku nije mogao da utvrdi tačan broj. Ima ih više nego ovdje“, kaže Kosić za RSE.

Kosić navodi da su iskopane rupe u koju će uginule ribe biti stavljene, nakon čega će biti zasute krečom i zagrnute zemljom.

“To je metod koji je inspektor preporučio u svom izvještaju. To spada u redovno održavanje ribnjaka i ranije je tako rađeno. Ubuduće će biti svakodnevno obilaženje ribnjaka i vađenje eventualno uginulih riba. Biće uspostavljena knjiga uginuća u kojoj će se svakodnevno voditi evidencija“, pojašnjava Kosić.

Iz Ministarstva prostornog uređenja ranije je saopšteno kako inspekcijski organi pretpostavljaju da je uzrok incidenta nedostatak vode u objektima ribnjaka, kao i nedostatak kiseonika u vodi potrebnog za tehnologiju uzgoja ribe.

U Centru za životnu sredinu iz Banje Luke ističu za RSE da su prnjavorski ribnjaci primjer nemarnog odnosa prema prirodnim resursima, s obzirom da se nalaze u prirodnom staništu mnogih životinja i da koriste resurse čak dvije rijeke, Vijake i Ukrine. Navode i kako je potrebno ‘do kraja istražiti pomor ribe u ribnjacima, te utvrditi i sankcionisati odgovorne’.

Ribnjacima u Prnjavoru upravlja preduzeće a.d. „Ribnjak“ koje se nalazi u stečaju od 20. juna 2020. godine. U posljednjih godinu dana su se promijenila četiri stečajna upravnika. Posljednja stečajna upravnica „Ribnjaka“, Nataša Kosić, imenovana je na tu poziciju 15. jula.

Ribnjak kod Prnjavora osnovan još 1903. godine. U sadašnjem obliku izgrađen je šezdesetih godina prošlog vijeka u potpuno državnom vlasništvu. Procesom privatizacije u septembru 2001. je u sudski registar upisan kao akcionarsko društvo.

XS
SM
MD
LG