Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Riblje ulje - eliksir mladosti?


Prema novim znanstvenim studijama riblje ulje bi, zbog uticaja na ljudske ćelije, moglo biti “eliksir mladosti”.

Poznato je da riblje masne kiseline, kojih najviše ima u lososu, skuši i sardinama, preventivno utiču na zaštitu kardiovaskularnog sistema i srčanih bolesti. Liječnici preporučuju konzumaciju ovih riba najmanje dva puta tjedno, što mnogi od nas ne čine.

Možda bi rezultati nove studije, koja nudi dodatne razloge zašto su riblje masne kiseline dobre za naše tijelo, mogli promijeniti navike.

Ispitivanja napravljena na skupini srčanih bolesnika, potvrdila su da korisne omega-3 masne kiseline pomažu u stvaranju zaštitne “kape” za ćelije, čime se produžava njihov život.

Njihovim korištenjem veće su šanse preživljavanja kod srčanih udara, reduciraju se mentalna oboljenja uzrokovana starošću, te preventivno pomaže u promjenama na oku koje mogu dovesti do sljepila.

Testovi napravljeni na miševima pokazali su da im se produžava životni vijek za trećinu u odnosu na one koji nisu dobijali omega-3 masnoće.

“Ovo otkriće povećava mogućnost da riblje masne kiseline, omega-3, pomažu u zaštiti starenja ćelija kod pacijenata s hroničnim bolestima srca”
, kaže Dr.Ramin Farzaneh-Far, sa kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.

Starenje ćelija povećava rizik kod srčanih udara i karcinoma. Naučnici nisu, još uvijek, sigurni da li i koliko riblje masne kiseline utiču na tjelesno starenje, kao što je na primer stvaranje bora.

Studija napravljena na 608 pacijenata sa srčanim oboljenjima, koji su koristili omega-3 riblje kiseline, pokazuje da su nihove zaštitne “kape” postojale preko pet godina duže nego kod onih koji nisu koristili ove riblje masnoće.
XS
SM
MD
LG