Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Funkcioneri sa rezervnom državom?


Niti jedan član državne i lokalne administracije do sada nije priznao da posjeduje dvojno državljanstvo

Koliko crnogorskih poslanika, državnih i lokalnih funkcionera, te kandidata za važne funkcije sa kojih se odlučuje o sudbinama građana Crne Gore, posjeduje državljanstvo druge države? Pitanje posjedovanja rezervnog državljanstva ili rezervne države dijela funkcionera otvoreno je, nakon što su se u javnosti pojavili spiskovi funkcionera koji potencijalno posjeduju drugo državljanstvo.

Crnogorska javnost ne može da dođe do informacije koji državni i lokalni funkcioneri, poslanici, te članovi Vladinih institucija posjeduju osim crnogorskog, državljanstvo neke druge države. Da je taj fenomen prisutan, odnosno da vlast u državi i lokalu obavljaju osobe koje imaju dvojno državljanstvo, javnost je mogla da sazna iz međusobnih optužbi vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicionih Demokrata. Više nedjelja unazad DPS tvrdi da navodno funkcioneri Demokrata posjeduju ili su nelegalno dobili državljanstvo Republike Srbije. A na drugoj strani, Demokrate su iznijele spisak funkcionera DPS-a i kandidata na izborima koji takođe navodno imaju državljanstvo Republike Srbije.

Često se kroz javnost provlače informacije da funkcioneri iz stranaka nacionalnih manjina imaju državljanstvo susjednih država – BiH, Hrvatske i Albanije. A poznat je slučaj kada su prosrpske stranke u Crnoj Gori, nezadovoljne epilogom referenduma o državnoj nezavisnosti, svojevremeno pozivale građane da traže državljanstvo Republike Srbije.

Niti jedan član državne i lokalne administracije do sada nije priznao da posjeduje dvojno državljanstvo. Činjenica da neko ko ima rezervno državljanstvo upravlja građanima Crne Gore predstavlja etičko pitanje, kaže Ivan Vujović visoki funkcioner Socijaldemokratske partije koji garantuje da njegova stranka nema taj problem: „U Crnoj Gori imamo prisutan fenomen rezervne države koji se opet odslikava kroz drugi fenomen koji je uzrok, da imamo još uvjek imamo nedovršenu državotvornu svijest i nedovršen odnos prema državni Crnoj Gori. Postoji ovaj etički aspekt čitave priče, a to je - da li neko ko funkcioniše u državnoj administraciji, a ima dva državljanstva, ima tu adekvatnu i neupitnu lojalnost prema državi Crnoj Gori? U SDP-u zaključujemo upravo da fenomen rezervne države opstaje na sceni i od strane vladajuće partije i njihovih predstavnika. Za nas to ništa nije čudno imajući u vidu njihovu političku prošlost“.

Komentarišući sve jače sumnje da jedan broj funkcionera državne i lokalne crngorske administracije ima i krije posjedovanje drugog državljanstva, direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da to nije pošteno prema građanima koji su, ne znajući, dali povjerenje funkcioneru koji ima rezervnu opciju ili rezervnu državu.

„Ne smije biti niti nedoumice da je država u kojoj je neko javni funkcioner, tom istom funkcioneru samo rezervna država. Ona jednostavno mora biti jedna jedina u službi čijeg javnog interesa će posvećeno raditi. Zato lično smatram da je neprihvatljivo da bilo koji javni funkcioner ima drugo državljanstvo nezavisno od toga da li mu to dozvoljava zakonska norma ili ne. Jer prosto nije pošteno prema građanima, koji su opredijelili da svoju budućnost grade u jednoj državi i u toj državi dali povjerenje nekom da u njihovo ime unapređuje javne politike i procese donošenja odluka, a da taj neko ima i neku rezervnu opciju. Jer je tu demonstriran visok stepen političke neodgovornosti i licemjerja“, kaže Uljarević.

Neprihvatljivo da bilo koji javni funkcioner ima drugo državljanstvo: Daliborka Uljarević
Neprihvatljivo da bilo koji javni funkcioner ima drugo državljanstvo: Daliborka Uljarević

Podsjetimo, od kada su pokrenute političke optužbe da funkcioneri određenih partija imaju druga državljanstva iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno „da će te navode provjeriti“. Međutim činjenica je da države regiona kriju podatke o građanima Crne Gore koji su, legalno ili nelegalno, došli do njihovog državljanstva. Funcioner SDP-a Ivan Vujović odgovara na pitanje da li bi javnost trebalo da zna - ko su dvojni državljani u crnogorskoj administraciji: „Javnost bi trebalo i bilo bi dobro da javnost zna. U principu veoma je teško doći do podataka o dvojnom državljanstvu onih lica koji su ga nelegalno stekli nakon godinu dana od obnove nezavisnosti. S obzirom da države koje daju ta državljanstva štite te podatke jer se tretiraju kao lične prirode“.

Sistemsku provjeru posjedovanja dvojnog državljanstva kod funkcionera, crnogorski MUP nikada nije obavljao. Zato Daliborka Uljarević iznosi konkretan predlog: „Možda bi jedno od rješenja bilo, da prosto javni funkcioneri, pod punom moralnom i krivičnom odgovornošću, prilikom preuzimanja određene funkcije potpisuju između ostalog izjavu - da nemaju državljanstvo druge države. Naročito kada ih dosadašnje zakonske norme nisu ograničile ili su bile isuviše uopštene, kako su to neki interpretirali“.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG