Dostupni linkovi

Revolucionarno otkriće u liječenju AIDS-a


David Harrich, naučnik iz Australije, izjavio je da je otkrio kako učiniti da se HIV bori sam protiv sebe kako bi prevenirao nastanak AIDS-a. Svoje je otkriće Australac opisao kao revolucionarno u pronalasku lijeka za opaku bolest.

Naučnik Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu, kazao je da je uspješno modificirao protein u HIV-u koji je virusu trebao da se množi. Umjesto toga, ovaj proces će sada spriječiti njegov rast.

"Nikada nisam vidio ništa slično. Modficiranje proteina uspijeva svaki put. Ako se ovo istraživanje nastavi, možemo se nadati lijeku protiv AIDS-a", kazao je Harrich, piše AFP.

On je dodao da je modificirani protein, koji je nazvao Nullbasic, pokazao izvanrednu mogućnost da spriječi širenje HIV-a u laboratorijskim uslovima i mogao bi imati nevjerovatne implikacije u suzbijanju AIDS-a i liječenju zaraženih HIV-om.

"Virus bi mogao zaraziti ćeliju, ali se zahvaljujući ovoj metodi ne bi širio. Vi biste i dalje bili zaraženi HIV-om. To nije lijek za virus, ali bi on mirovao i ne bi se pretvorio u AIDS", kazao je australski naučnik.

Činjenica da bi samo jedan jedini protein mogao biti tako učinkovit, oboljelima bi omogućila da smanje broj lijekova koje uzimaju, bolji kvalitet života i manje troškove liječenja.

Eksperimentalna liječenja na životinjama trebala bi početi ove godine, a za primjenjivanje tretmana na ljudima moglo bi proći i nekoliko godina.

Prema posljednjim podacima UN-a, broj ljudi zaraženih HIV-om u 2011. je bio 34 miliona.
XS
SM
MD
LG