Dostupni linkovi

Revoltirani radnici traže spas duvanske proizvodnje


Višegodišnja agonija podgoričkog Duvanskog kombinata se bliži kraju koji, po svemu sudeći, neće biti happy end. To, međutim, vjerovatno nije nikog iznenadilo imajući u vidu brojne kontroverze u vezi sa trenutnom situacijom ove fabrike koja se, sad i javno, opisuje kao – „iščašena“.

U domaćoj javnosti, zaista je teško da ima nekog ko se iznenadio bankrotom, odnosno, odlaskom u klasičan stečaj podgoričkog Duvanskog kombinata koji je u prethodnom periodu bio u takozvanom programiranom stečaju.

Radnici ove fabrike su sada krajnje revoltirani zbog smrtne presude njihovoj firmi. Kažu da su dali sve od sebe, radili u teškim uslovima štetnim po zdravlje, a punih pet godina nijesu otišli na godišnji odmor.

„Radili smo naporno u smjenama od po 12 sati, a često i subotom i nedjeljom i pokrivali po 2 – 3 radna mjesta i to u potpuno neprimjerenom ambijentu. Vrlo često bez grijanja, bez odgovarajuće klimatizacije i sistema za prečišćavanje štetnih čestica“, kaže Snežana Vidaković, član Kriznog štaba radnika proizvodnje Duvanskog kombinata.

Šezdesetak radnika Duvanskog je 30. juna obustavilo rad, zahtijevajući isplatu tri zaostale zarade, povezivanje radnog staža od 2012. godine i sistematizaciju radnih mjesta. U međuvremenu je došlo do kompromisnog rješenja, pa će radnicima odmah biti isplaćena jedna plata, a za petnaestak dana i druga. Zauzvrat, oni su se obavezali da će od sjutra pokrenuti proizvodnju.

Međutim, i dalje revoltirani zbog činjenice da im je fabrika pred likvidacijom, a da od plana za otvaranje Novog duvanskog kombinata nema ništa, zahtijevaju i odgovore na određena pitanja.

„Pitamo se – kako u postojećem obimu proizvodnje od 120 tona mjesečno i ostvarivanja prihoda od poslovanja sa ino partnerom, minimum, oko 500.000 eura, a gdje se za zarade odbija oko 210.000 eura – kako se troše ostala sredstva oko 300.000 eura mjesečno, odnosno, godišnje oko 3,5 miliona eura", komentariše Neđeljko Hadžić, član Kriznog štaba radnika proizvodnje Duvanskog kombinata.

Direktor Duvanskog kombinata Slavoljub Vukašinović, koji tvrdi da u Crnoj Gori postoje svi preduslovi za uspješnu proizvodnju duvanskih proizvoda, a da je među njima jedan od najvažnijih stručan i obučen kadar, kaže da su razlikom u novcu za koju radnici pitaju kupljen repromaterijal i pokriveni ostali troškovi.

„Nije to baš tako – mi smo toliko prihodovali i sada to treba da podijelimo. Sve košta. Duvan za cigarete, papir za cigarete, paklice... Sve to itekako košta“, naglašava Vukašinović.

Namjerno gašenje?

Za poslovanje Duvanskog kombinata posljednjih godina se vezuju brojne kontroverze. Špekulisalo se o proizvodnji falisifikovanih svjetskih duvanskih brendova, a u par navrata su i brodovi sa njegovom robom zadržavani u međunarodnim lukama upravo zbog sumnji na šverc.

Stečajni postupak u Duvanski kombinat je uveden maja 2010, a njegova imovina je nakon dvadesetak dana prodata građevinskom preduzeću Zetagradnja za 13 miliona i 200.000 eura.

Kasnije je, zbog sumnje da je vlast u procesu prodaje imovine podgoričkog Duvanskog kombinata svjesno radila na štetu državnih interesa, 28 poslanika pokrenulo inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage.

„Uslovi prodaje koje je stečajna uprava ugovorila sa kupcem imovine Duvanskog - preduzećem Zetagradnja - su za rubriku vjerovali ili ne“, rekao je tada nezavisni opozicioni poslanik Velizar Kaluđerović, a generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže da postoji osnov za sumnju da neko želi namjerno da ugasi Duvanski kombinat.

„Ranije se špekulisalo da je to zbog atraktivne lokacije koju su željeli privatni investitori, ali sada to više nije slučaj jer je lokacija u međuvremenu prodata“, kaže Keković, koji iščašenom naziva situaciju u kojoj Duvanski kombinat svakog mjeseca mora da plaća značajnu sumu novca kupcu njegove imovine.

„Planom reorganizacije je bilo predviđeno da se kao prva mjera uradi izmještanje Duvanskog kombinata na novu lokaciju koju je dao Glavni grad uz oslobađanje od plaćanja cijene zemljišta i komunalija, a bilo je predviđeno i, ako ne bude investitora 'sa strane', da prve korake treba da napravi menadžment i to na teret sredstava od prodaje imovine Duvanskog kombinata. Ni dan-danas se od toga nije desilo ništa. Naprotiv. Imamo situaciju koja je potpuno iščašena, a to je da svakih mjesec dana se od zadnje rate Duvanskom kombinatu odbija 98.000 eura zato što fabrika nije izmjestila postrojenja na novu lokaciju“, konstatuje Keković.

Predstavnici Unije slobodnih sindikata i Kriznog štaba Duvanskog kombinata su u utorak na adresu premijera Mila Đukanovića poslali pismo sa zahtjevom za sazivanje hitnog sastanka predstavnika Vlade, radnika, Glavnog grada i stečajne uprave, čiji bi cilj bio očuvanje proizvodnje duvanske industrije i 130 radnih mjesta kroz realizaciju projekta Novog duvanskog kombinata.

XS
SM
MD
LG