Dostupni linkovi

Revizija propisa o državnoj imovini u Unsko-sanskom kantonu po nalogu Schmidta


Vlada Unsko-sanskog kantona, Bihać, 16. februar 2018.
Vlada Unsko-sanskog kantona, Bihać, 16. februar 2018.

U Unsko-sanskom kantonu (jednom od 10 u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine) započeo je proces revizije svih propisa koji se odnose na pitanja državne imovine i javnih dobara.

To je potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) u srijedu, 18. maja.

Reviziju zakona i propisa koji se odnose na državnu imovinu u tom Kantonu zatražio je 11. maja Christian Scmidt.

Ružnić je, za RSE, pojasnio da je od svih kantonalnih ministarstava i nadležnih institucija zatražio da u roku od pet dana izvrše detaljnu analizu i dostave Vladi Kantona pregled svih propisa za koje se utvrdi da podliježu preispitivanju, odnosno usaglašavanju s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH), koje se odnose na državnu imovinu.

"Neophodno je da u roku 60 dana predložite izmjene i dopune istih u skladu s principima sadržanim u relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH", stoji u Ružnićevom nalogu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u pismu je zatražio od premijera USK da revizijom budu obuhvaćeni zakoni i propisi u tom Kantonu koji se odnose na različite kategorije državne i javne imovine.

"Neki od ovih zakona i propisa usvojeni su nekoliko godina prije donošenja relevantnih odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom, pa bi stoga bilo neophodno da nadležne institucije USK pažljivo preispitaju sve relevantne zakone i propise, te da ih, po potrebi, izmjene i dopune u skladu sa principima sadržanim u relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH", navedeno je u pismu visokog predstavnika od 11. maja.

Ustavni sud BiH ranije je ustanovio da nekoliko zakona drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), kojima su uređena pitanja državne imovine i javnih dobara nisu u saglasnosti s Ustavom BiH.

Visoki predstavnik je u aprilu poništio i Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u do odluke Ustavnog suda BiH.

Takođe je donio Izmjene i dopune Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, čime se zabranjuje entitetima ili drugim upravnim jedinicama da raspolažu državnom imovinom.

U skladu sa tim, Scmidt je, u pismu Vladi USK, podvukao da se odluke i principi koje je utvrdio Ustavni sud BiH primjenjuju na cjelokupnu teritoriju Bosne i Hercegovine.

U BiH nema dogovora o državnoj imovini 18 godina

Savjet za implementaciju mira (PIC) u BiH je još u septembru 2004. godine zatražio od Bosne i Hercegovine da nađe trajno rješenje za pitanje državne imovine.

Savjet čine predstavnici Sjedinjenih Država, Rusije, Velika Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade, Japana, Evropske unije, te Organizacije islamske konferencije (OIC) koju u PIC-u predstavlja Turska.

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH kao državna je definisana nepokretna imovina koja je pripala BiH na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše socijalističke Jugoslavije iz 2001. godine.

Državnom je definisana i ona imovina kojom je BiH upravljala kao nekadašnja republika u sastavu SFRJ do 31. decembra 1991. godine, u vrijeme izbijanja ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Zakon je na snazi, sve dok ne bude usvojen novi, "kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, RS i Brčko Distrikta".

Takav zakon do danas nije usvojen.

XS
SM
MD
LG