Dostupni linkovi

Revitalizacija Petrovaradinske tvrđave


Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradinska tvrđava

U Novom Sadu osnovana je Fondacija za obnovu i razvoj Petrovaradinske tvrđave. U projekat zaštite ovog istorijskog spomenika uključio se grad i Exit festival.

Osnovni cilj ove inicijative je da neguje istorijsko nasleđe Tvrđave. Pokretači fondacije, grad Novi Sad i Exit festival, su istakli da žele da od tvrđave naprave jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u okruženju. Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević je naglasio da će finasijsku podršku tražiti od svih onih koji koriste blagodeti tvrđave.

“Mi ćemo zamoliti sve festivale koji se održavaju na Tvrđavi da se uključe u finansiranje ovog poduhvata. Trošenje sredstava biće kontrolisano”, rekao je prvi čovek grada.

Direktor Exit festivala, Dušan Kovačević kaže da će se razvoj kapaciteta Petrovaradinske tvrđave odvijati na dva koloseka.

Petrovaradinska tvrđava, 30. jun
Petrovaradinska tvrđava, 30. jun

“Imamo dva plana: prvi se odnosi na revitalizaciju infrastrukture, drugi se odnosi na razvoj turističkog kapaciteta objekta. Svi naši koraci biće usaglašeni sa mišljenjima ekspertske javnosti”, istakao je on.

Zaštita i razvoj Petrovaradinske tvrđave ali i obližnjih kuća koji zajedno čine jednu istorijsku i kulturnu celinu je više nego neophodna, smatra Bojana Karavidić, osnivačica nevladine organizacije "Suburbium".

“Petrovaradinska tvrđava je trenutno spomenik od lokalnog značaja. Nedavno su stručne službe grada razradili projekat koji je urađen da bi Tvrđava dobila višu kategoriju, odnosno da ona postane spomenik od nacionalnog značaja. U suštini u periodu rekategorizacije objekta ne bi trebalo ništa da se radi, jer je bitno da vidimo kakav će biti ishod ovog procesa”, navodi Karavidić.

Osnivači Fondacije su najavili da će sve planove revitalizacije ovog objekta ostvariti kroz saradnju sa ekspertima i nadležnim stručnim institucijama. Petrovaradinska tvrđava, poznata još kao i Gibraltar na Dunavu izgrađena je u periodu od 1692. do 1780. godine.

XS
SM
MD
LG