Dostupni linkovi

Restauraciji Aladža i džamije Mehmed-paše Kukavice u Foči


Aadža džamija u Foči - kombo fotografija
Aadža džamija u Foči - kombo fotografija
Ambasador SAD u BiH Patrick Moon i reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović, sa predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, boravili su u petak u Foči gdje je ozvaničen završetak priprema za obnovu Aladža džamije i džamije Mehmed-paše Kukavice u ovom gradu.

Iz specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH do sada je 15 projekata u cijeloj zemlji dobilo podršku u iznosu od oko 600.000 dolara.

„Veoma nam je drago što su SAD, posredstvom ambasadorovog fonda za zaštitu kulturnog naslijeđa, mogli doprinijeti restauraciji Aladža i džamije Mehmed-paše Kukavice, jer podrška na samom početku obnove ova dva kulturna blaga važan je korak ka obnovi naslijeđa svih građana BiH“, kazao je u Foči američki ambasador u BiH Patrick Moon.

SAD su pomogle zaštiti i obnovi katoličkih i pravoslavnih crkava, Jevrejskog groblja, nekropole stećaka u Šabićima kod Trnova, sarajevske Hagade i drugih projekata:

„Bez obzira koliko geografskih granica neko želi povući, nema povlačenja granica kada je riječ o ovim spomenicima kulture. Oni pripadaju svima i trebaju ih svi isto cijeniti. Ovi spomenici govore o zajedničkoj historiji mulitetničke i multikulturne zemlje“, naveo je ambasador.

Aladža džamija je građena 1550./1551. godine. Predstavlja izvanredno djelo islamske arhitekture i spada u sami vrh svjetske graditeljske baštine, kazao je reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef Kavazović:

„Hasan Nazir sagradio je Aladžu iz ljubavi. Danas smo posramljeni zbog onoga što je učinjeno i što je oskrnavilo tu ljubav. Zato se i nadamo da će Foča obnoviti svoju džamiju. U tome ćem o pomoći svi. Ali pravo je ovoga grada da zahtijeva da se ispravi nepravda koja mu je nanesena jer Aladža pripada Foči. Ovo nije samo muslimanska bogomolja. Ona je simbol ovoga grada i univerzalnih vrijdnosti koje su ga krasile stoljećima.“

Za obnovu Aladža džamije bit će neophodno osigurati oko četiri miliona eura.

„Ti fragmenti su izvađeni vrlo pažljivo, prevezeni na lokaciju, a dio njih je prevezen u Zemaljski muzej BiH, oni koji su najvrijedniji. Svaki fragment, svaki djelić džamije je snimljen, tako da je za njega napravljen dosje. Tako snimljen materijal, odnosno te puzzle za slaganje cijele slike su korištene potom za izradu projekta. Onda smo pristupili ovoj drugoj fazi – ispitivanju temelja, njihovoj konzervaciji, ispitivanju odgovarajućeg kamena. I planirali smo zidati zidove do jedan i po metar, međutim ispostavilo se da su ponude koje smo dobili na tenderu daleko veće od sredstava sa kojima smo raspolagali - bili smo iznenađeni kako su ponuđači postavili visoke cijene - i zato smo se odlučili da se radi rekonstrukcija mihraba kroz edukaciju studenata“, kazala je članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG