Dostupni linkovi

Super utorak: Republikanci biraju Obaminog protukandidata


Republikanski kandidati Newt Gingrich i Mitt Romney
Republikanski kandidati Newt Gingrich i Mitt Romney
Priredila: Mirjana Rakela

U Sjedinjenim Američkim Državama 6.ožujka se održava tzv. super utorak. Za Republikansku stranku - najvažniji dan u nadmetanju za završnu stranačku nominaciju na predsjedničkim izborima. Glasa se u čak 10 saveznih država. Odlučuje se o 419 delegata od ukupno 1.144 koliko je potrebno za pobjedu na završnoj stranačkoj konvenciji koja se održava potkraj augusta kada će biti poznat suparnik Baracku Obami.

Ankete pokazuju da će trojica od četvorice republikanaca - Mitt Romny, Rick Santorum i Newt Gingrich osvojiti najmanje jednu od deset država. Najznačajaniji će biti ishod u državi Ohio. Do sada se nije dogodilo da republikanski kandidat koji nije osvojio Ohio dobije nominaciju za Bijelu kuću.

U Ohiu su Romny i Santorum u mrtvoj utrci. Podržava ih oko 32 posto birača. Oni koji su za Romnya ističu da on ima više šanse protiv Obame, te naglašavaju da bi mogao unaprijediti ekonomsku situaciju.

Svojim biračima bivši guverner Masaccusetsa je poručio:

"Osvrnem li se na kampanju vidim da govorimo o mnogo različitih stvari, ali ono što moramo učiniti, pobjeđujući Baracka Obamu, je otvaranje novih radnih mjesta, te smanjiti administraciju, a ja ću to uraditi. Ono što znam je ekonomija. Cijeli život sam u njoj. Znam kako poslovi dolaze i odlaze”.

Nekadašnji senator iz Pennsylvanie Rick Santorum, koji predstavlja desno konzervativno krilo republikanaca, podršku ima zbog stavova o društevnim pitanjima, poput abortusa ili prava gaj populacije.

"Ne vjerujte istraživanjima javnog mnijenja, medijskim pretjerivanjima oko utrke za nominaciju. Fokusirajmo se na to da izaberemo čovjeka koji ima viziju, i koji je spreman govoriti o svim pitanjima, a ne samo o ekonomiji. Ova zemlja je mnogo više od same ekonomije”.

Romny i Santorum dominiraju nominacijskom utrkom republikanaca. U njihovoj su sjeni su bivši predsjednik Zastupničkog doma Newt Gingrich i kongresman Ron Paul.

Od ishoda super utorka ovisiti će buduće donacije. Sigurno je da onaj koji prođe loše neće imati dovoljno financijskih sredstava što će značiti da će se morati automatski povući iz nominacijske utrke.
XS
SM
MD
LG