Dostupni linkovi

Republikanci osvojili većinu u donjem domu američkog Kongresa


Očekuje se da bi predsedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin Mekarti
Očekuje se da bi predsedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin Mekarti

Republikanci su osvojili većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, prema projekcijama rezultata američkih izbora objavljenim noćas.

Time je pripremljen teren za dvogodišnju podelu vlasti u tom telu pošto su demokrate predsednika Džoa Bajdena zadržali kontrolu nad Senatom.

Više od nedelju dana nakon održavanja izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije, republikanci su obezbedili najmanje 218 mesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom telu američke zakonodavne vlasti, prenosi Glas Amerike. Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili u donjem domu Kongresa, jer se i dalje broje glasovi u ključnim državama za ishod izbora.

Prevlast u donjem domu Kongresa republikancima će omogućiti da utiču na agendu predsednika Džoa Bajdena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on, ili članovi njegove porodice.

Međutim, kako izveštava agencija Asošiejted pres, verovatna tesna republikanska većina predstavljaće izazov za republikanske lidere i njihovu sposobnost da vode Predstavnički dom.

Očekuje se da bi predsedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin Mekarti – uprkos tome što je, za sada, neizvesna podrška dela konzervativnijih republikanaca.

"Amerikanci su spremni za novi smer, a republikanci u Predstavničkom domu za postizanje rezultata", napisao je Mekarti po objavi o uspehu republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa.

Predsednik Džo Bajden čestitao je Mekartiju, rekavši da je spreman da sarađuje sa republikancima u Predstavničkom domu.

Republikanska stranka će međutim imati samo tanku većinu u donjem domu Kongresa, daleko od velikog crvenog talasa koji su očekivali i koji je obećavao bivši predsednik Donald Tramp u predizbornoj kampanji. Tramp je i pored lošijih rezultata od očekivanih juče najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika na sledećim izborima 2024.

Dosadašnja predsednica donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi izbubila je demokratsku većinu.

"Demokrate u Predstavničkom domu nastaviće da igraju ulogu u prvom planu u podršci programa predsednika Bajdena sa velikim uticajem na malu republikansku većinu, rekla je Pelosi.

Američke televizije projektovale su noćas da će republikanci imati najmanje 218 mesta u Pedstavničkom domu, odnosno većinu od 435 mesta.

AP procenjuje da bi republikanci mogli osvojiti najtanju većina jedne stranke na američkim izborima u 21. veku – koja se može porediti sa slučajem iz 2001. kada je ta partija ostvarila većinu od svega devet mesta.

Odnos snaga bio je 221-212 u korist republikanaca, ne računajući dva nezavisna člana tadašnjeg Kongresa.

Ukoliko se projekcije američkih medija potvrde za sva mesta rezultati predsednika Džoa Bajdena predstavljaju do sada najbolji skor jednog predsednika na izborima na sredini mandata u više od 20 godina, pošto su ti izbori tradicionalno bili teški za stranku koja je na vlasti, prenosi Beta.

Ipak, uprkos neočekivanom rezultatu republikanska stranka će imati nezanemarljivu moć. U Predstavničkom domu će preuzeti kontrolu nad ključnim odborima, dajući im mogućnost da oblikuju zakone i pokrenu istrage o Bajdenu, njegovoj porodici i administraciji.

Tanka republikanska većina u donjem domu ipak će komplikovati Bajdenovu vladavinu. Sa republikanskim donjim domom i demokratskim Senatom Bajdenova stranka neće moći da usvaja velike projekte u Kongresu koji je sada podeljen, ali to važi i za drugu stranu.

XS
SM
MD
LG