Dostupni linkovi

Više od 600 miliona za budžetski deficit i fondove


Skupština RS
U Narodnoj skupštini Republike Srpske u petak su glasovima vladajuće većine usvojene odluke o zaduženjima RS-a od 632 miliona KM. Od tog iznosa gotovo 400 miliona KM je za pokriće tekućih deficita u entitetskom budžetu, emisijom dugoročnih obveznica, uključujući i indirektna zaduženja za penzioni fond, fondove zdravstva i dječije zaštite.

Vlada kontinuiteta, kako je zvaničnici RS nazivaju, nastavlja kontinuitet propadanja tog entiteta zadužujući svoje građane, ali i buduće generacije, smatraju nezavisni ekonomisti. Ističu da taj nivo zaduženja dokazuje da su budžet i javni fondovi pred krahom.

Tako se, kaže ekonomista Damir Miljević, konačno razotkrila i neistina o navodnoj ekonomskoj stabilnosti RS.

Damir Miljević
"Da, kralj je go napokon. Ta priča koja je inače bila besmislena sad je, evo, striptizirana do kraja'', naglašava Miljević.

Poslanici parlamenta RS podržali su i odluku od 247 miliona maraka zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija po projektima odbrane od poplave, izgradnje Kliničkog centra, te male hidrocentrale 'Cjevna 3' na rijeci Bosni kod Doboja.

Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević podsjeća da je ova vlada do sada potrošila 5,4 milijarde maraka, a društveni proizvod je povećala za svega 200 miliona. Prosječna godišnja stopa rasta je samo 0,6 posto u posljednjih pet godina, tvrdi Milojević, dodajući da je Vlada RS uništila proizvodnju na račun uprave.

Direktor bijeljinskog Ekonomskog instituta nije optimističan kada odgovara na pitanje šta čega građane RS.

''Potpuno propadanje u kolonijalno ropstvo i potpuno siromaštvo. Ja mislim da smo mi već zemlja koja je ekonomski bankrotirala, ali nije to objavljeno'', tvrdi Milojević.

Proizvodnje i zapošljavanja nema, podsjećaju ekonomisti tako da srednjoročno i dugoročno posmatrano, posljedice će biti vrlo teške. Sve to što odlazi za pokriće deficita, dugova i u javnu potrošnju privreda i građani će na kraju platiti iz sopstvenih džepova, zaključuju ekonomski eksperti.
XS
SM
MD
LG