Dostupni linkovi

Vlasti RS najavljuju referendum prije oktobarskih izbora


Sjedište Vlade RS
Sjedište Vlade RS
Nakon što je Ustavni sud RS neprihvatljivim ocijenio zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, on može da stupi na snagu. Referendum u RS prije oktobarskih opštih izbora, najavlje Vlada RS. Pitanje još uopšteno, kao i datum održavanja referenduma. Jedno je sigurno - referenduma o otcjepljenju neće biti.

Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će nakon stupanja na snagu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Vlada Narodnoj skupštini RS predložiti da donese odluku o raspisivanju referenduma kako bi se on održao prije oktobarskih izbora. O mogućem referendumskom pitanju, Dodik kaže:

„Pitanje je vezano za pravno nasilje koje vrši visoki predstavnik i prenošenje nadležnosti. Vidjećemo na koji način će o tome pitanje glasiti.“

Kako premijer Dodik radi u ovoj zemlji šta hoće, moguće da je će referendum biti održan i prije izbora, kaže predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić:

„S obzirom da Narodna skupština i Vlada faktički kontroliraju kompletan proces, od same inicijative do kasnijeg završetka, šta je realno da prođe na Ustavnom sudu, šta ne, tako da mi ni u kom slučajue ne možemo taj proces ometati, osim eventualno svojim nezadovoljstvom i učestvovati u tom procesu na način da ga samo odložimo, ali nikako da spriječimo - jer takav je sistem koji je uspostavljen u RS.“

Prema riječima Ramića, Klub Bošnjaka neće pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako referendumsko pitanje bude iz nadležnosti Republike Srpske.

S druge strane, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović ne vjeruje da će biti moguće održati referendum prije izbora:

„Neće se održati referendum, ja sad prognoziram, jer nema tehničkih uvjeta. Taj zakon je toliko loš. Jedino ako bi infrastruktura SNSD-a vodila taj referendum, onda bi se mogao održati. Kako je u zakonu napisano, to se ne može održati u ovom roku, eto ja to tvrdim, pa nek održi makar i Dodik.“


Samo forma


Bio ili ne bio održan referendum, ova priča će se vući do izbora i biće dio kampanje SNSD-a, kaže član Predsjedništva SDP-a BiH Slobodan Popović:

„Duboko vjerujem da će referendum koji će sigurno biti održan onaj koji će biti održan u oktobru mjesecu, a zove se izbori, da će na tim izborima građani glasati protiv ovog pravnog i svakog drugog nasilja koje vrši aktuelna vlast nad građanima RS-a.“


Funkcioner Partije demokratskog progresa Zoran Đerić smatra da je održavanja referenduma nepotrebno jer predstavlja samo puko ispunjavanje forme:

„Jer gospodin Dodik je dobio 2006. godine izbore na priči o referendumu i osamostaljenju RS. Narod mu je tada povjerovao. Zbog tih lažnih obećanja koje je dao građanima RS sada je pritjeran uza zid - i sada jednostavno pokušava da održi taj referendum, pa i po pitanju nekih potpuno trivijalnih stvari. Ja sam siguran da građani RS neće mu ovaj put povjerovati i da se građani RS neće prevariti ovaj put, kao što su se prevarili 2006. godine kada im je Dodik obećao referendum o nezavisnosti RS.“

Priča o referendumu u RS pokrenuta je nakon što je krajem decembra 2009. godine Narodna skupština RS odbacila odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o produženju mandata stranih sudija i tužilaca ocijenivši ih kao neustavne i antidejtonske. Skupština je tada donijela i zaključak kojim se traži i izjašnjavanje građana o ovome nakon usvajanja novog zakona o referendumu.

Funkcioner Stranke za BiH Muharem Murseilović mišljenja je da bi održavanje referenduma pokazalo svu nemoć međunarodne zajednice u BiH:

„Kakvo će pitanje biti? Hoće li oni osporiti odluke visokog predstavnika? Hoće li oni to referendumsko pitanje postaviti kao bilo koju temu koja je vezana za integritet i suverenitet BiH, to tek treba da vidimo. Ali ono što u ovom trenutku mogu reći je da sam razočaran prije svega međunarodnom zajednicom koja na jedan blag, nedjelotvoran način pokušava da se dodvori Miloradu Dodiku i pokušava na svaki način raznim upozorenjima da ga kao dovede pameti, a on se definitivno pameti ne može dozvati.“


Kancelarija Visokog predstavnika još nije iznijela stav o novim inicijativama iz RS, međutim jedno je sigurno - ukoliko se referendum održi, to će građane ovog bh. entiteta koštati oko sedam miliona maraka.

****
Pročitajte i ovo:
Klub Bošnjaka traži izmjene Zakona o referendumu
Dileme nakon usvajanja Dodikovog zakona
Narodna skupština RS usvojila Zakon o referendumu
Vlada RS usvojila Prijedlog zakona o referendumu
Kukan: Dodikova odluka opasna, nema odvajanja RS
XS
SM
MD
LG