Dostupni linkovi

U Republici Srpskoj usvojen set zakona za povećanje plata u javnom sektoru


Parlament Republike Srpske (fotoarhiva)

Poslanici Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske su usvojili u utorak navečer (25. maja) šest zakona kojima će biti povećane plate zaposlenima u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, pravosuđu i Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Njihovu podršku dobile su i izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak.

Ovi zakoni omogućavaju povećanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj, kroz povećanje neoporezivog dijela plate sa 500 konvertibilnih maraka (250 eura) na 700 konvertibilnih maraka (350 eura).

Skupština je usvojila i izmjene zakona o doprinosima, koje definišu da poslodavci, za radnike koji su prijavljeni na pola radnog vremena, doprinose uplaćuju na najnižu platu.

Pažnju poslanika, tokom ovog zasjedanja najviše su privukli zakoni koji će omogućiti rast plata u realnom sektoru, o kojima su vodili objedinjenu raspravu.

"Set zakona o povećanju plata smo u ovom momentu mogli da ponudimo. Ako budu stvoreni uslovi radit ćemo i neke dodatne mjere", rekao je Radovan Višković, premijer Vlade Republike Srpske, u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

On je dodao da se ne može očekivati da budžet Republike Srpske sve plati realnom i javnom sektoru.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović da je povećanje plaća realno planirano i da se može ispratiti budžetom entiteta.

Klub poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je da neoporezivi dio plate iznosi 1.000 KM (500 eura), jer bi tako došlo do linearnog rasta plata svih zaposlenih u RS-u.

Iz Kluba su naveli da će dizanje neoporezivog dijela plate na 700 KM (350 eura) imati pozitivne efekte, ali da bi se mnogo veći postigli sa 1.000 KM (500 eura).

U ovoj stranci smatraju da bi se povećanjem neoporezivog dijela plate na 1.000 KM povećala i zaposlenost, kao i lična i javna potrošnja.

Kako su pojasnili, ovakav prijedlog je donesen poslije analiza rasta poreskih i drugih prihoda za koje se procjenjuje da će ove godine biti veći za oko 180 miliona KM (90 miliona eura).

Vlada Republike Srpske saopštila je 20. aprila da je na Londonskoj berzi prodala petogodišnje obveznice u iznosu od 300 miliona eura s kamatom od 4,75 posto. Tek nakon prodaje, Vlada je održala posebnu sjednicu i donijela Odluku o prihvatanju zaduženja.

Novac prikupljen prodajom obveznica namijenjen je za povećanje plata i penzija, kao i punjenje budžetskog deficita.

Izlazak na Londonsku berzu će tako poreske obveznike u Republici Srpskoj koštati dodatnih 375 miliona eura.

XS
SM
MD
LG