Dostupni linkovi

Vlada Republike Srpske na testu povjerenja


Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, arhivska fotografija
Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, arhivska fotografija

Opozicija u Republici Srpskoj uputila je u Narodnu skupštinu tog bh. eniteta inicijativu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi Republike Srpske, za koju očekuju podršku i iz vladajuće koalicije. Vladajući, međutim, smatraju da opozicija za svoju inicijativu neće imati podršku u Skupštini. Analitičari takođe misle da do izglasavanja nepovjerenja Vladi neće doći, uprkos njenim lošim rezultatima rada.

Opozicija je sakupila 31 potpis poslanika entitetskog parlamenta, što je, kako navode, dovoljno da upute inicijativu za smjenu aktuelne Vlade. U dokumentu koji su uputili na protokol Narodne skupštine Republike Srpske, na 185 strana pobrojali su "promašaje" Vlade. Dijagrami, ekonomski pokazatelji i brojne afere su "argument da se izglasa nepovjerenje ovoj Vladi".

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da postoji stotinu razloga zbog kojih Vlada treba da ode.

"Sedam puta je povećana godišnja otplata duga. Dva puta je povećan ukupan dug. Šest puta je veći servis duga u budžetu Republike Srpske. Za deset puta su povećani dugovi zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose. Pedeset i dva posto je veći dug po glavi stanovnika u RS-u nego u Federaciji BiH, a čak za 73 odsto su veći javni rashodi za plate u budžetu Republike Srpske", navodi Borenović.

Za predsjednika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića, Vlada je odavno trebala sama da se povuče zbog afera Bobar banka i Banka Srpske.

"Ova Vlada, samo zbog propalih banaka i 600 miliona maraka propalih depozita u te dve banke, od čega je 200 miliona republičkog novca samo u te dvije banke, sasvim je dovoljan razlog da ova Vlada sama da ostavku, a ne da je mi tjeramo", jasan je Čavić.

Za lidera Srpske demokratske stranke (SDS) Vukotu Govedaricu dovoljan pokazatelj rada Vlade jesu brojni štrajkovi u posljednje vrijeme.

"Željezničari štrajkuju, radnici RŽR 'Ljubija' (Rudnici željezne rude - RŽR) štrajkuju, zdravstveni radnici štrajkuju, drvoprerađivači štrajkuju, zaposleni u šumskim gazdinstvima štrajkuju, obrazovanje štrajkuje", navodi Govedarica.

Protest željezničara RS: Do kad ćete kršiti zakone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00


[RSE/Video, 16. mart 2017.]

Opozicionari kažu da neće dozvoliti da se ovaj dokument ignoriše i žele da se o njemu raspravlja pred poslanicima entitetske skupštine, u suprotnom, ukoliko bude opstrukcije od strane vladajućih ne isključuju nove proteste za koje smatraju da će zbog nakupljenog nezadovoljstva građana biti još masovniji.

Tvrde da osim opozicionih poslanika imaju podršku i pojedinih poslanika vladajuće koalicije, prije svega u Demokratskom narodnom savezu (DNS), posebno jer na dnevni red dolazi i odluka Vlade o prodaji državnog udjela u Rudniku željezne rude "Ljubija", gdje nema jedinstva DNS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Iz DNS-a su, pak, više puta potvrdili da zbog "Ljubije" neće raskinuti koaliciju, a o inicijativi Saveza za promjene još ne žele da se izjašnjavaju dok ne vide o čemu se radi.

"Bosi po trnju"

Sa druge strane, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da ovaj pokušaj opozicije neće proći, ponovo ističe da je koalicija sa DNS-om stabilna, te u svom maniru pojašnjava kako će proći inicijativa Saveza za promjene.

"Potpuno spremni to dočekujemo. Mislim da će proći kao bosi po trnju. Mislim da je scenario jasan i oni su kao mala djeca, ako se ne dešava ono što oni očekuju i traže odmah se naljute i urliču. Mislim da je to neozbiljno u ovom trenutku i nepotrebno. Svima je jasno da nemaju većinu i svima je jasno da ne mogu da obezbijede izglasavanje nepovjerenja Vladi", smatra Dodik.

Inicijativom opozicije nije zabrinuta ni predsjednica Vlade Željka Cvijanović za koju je ovo samo pokušaj Saveza za promjene da skrene pažnju sa problema funkcionisanja vlasti na državnom nivou.

Tanja Topić: Inicijativa ne donosi promjene
Tanja Topić: Inicijativa ne donosi promjene

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da od inicijative opozicije neće biti ništa, uprkos problemima u vladajućoj koaliciji.

"Bez obzira na problem koji vladajuća koalicija ima vezano za 'Ljubiju', ako ga i ima, mislim da ova inicijativa u stvarnosti neće donijeti nikakvu promjenu. Mislim da opozicija nema - unatoč lošim rezultatima Vlade i dokumentaciji koja je sakupljena - potrebnu i neophodnu većinu da bi se aktuelnoj Vladi izglasalo nepovjerenje", tvrdi Topić.

Ekonomistu Zorana Pavovića čudi da opozicija nije ranije pokrenula ovakvu inicijativu s obzirom na loše ekonomske pokazatelje koje je u svom radu ostvarila aktuelna Vlada.

"Rezultati rada Vlade unazad nekoliko godina su očigledno veoma loši i po građane Republike Srpske, praktično, katastrofalni", konstatuje Pavlović.

Za sada sve liči na avanturizam opozicije jer se sve svodi na matematiku.

Brojnu prednost u parlamentarnim klupama za sada ima vladajuća koalicija, pa je teško zamisliti da ova Vlada padne.

Ipak, zbog blagih pukotina u vladajućoj koaliciji oko "Ljubije" i to je moguće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG