Dostupni linkovi

U Republici Srpskoj od 1. septembra nastava u učionicama


Ministarstvo prosvjete i kulture RS će pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi određene odluke. (Ilustrativna fotografija)
Ministarstvo prosvjete i kulture RS će pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi određene odluke. (Ilustrativna fotografija)

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje redovno 1. septembra u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj (RS), jednom od dva bh. entiteta, a časovi će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada na sjednici održanoj u četvrtak, 26. augusta.

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić je rekla da su za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizovati nastavu putem upotrebe "Office 365” edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

Navela je da je od posebnog značaja za Ministarstvo, roditelje i nastavnike to što će nastava početi u učionicama jer “znamo koliko stresa, obaveza i aktivnosti je prouzrokovala sama nastava na daljinu”.

“Ono što nas sve ohrabruje jeste da ćemo, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, pokušati da nastavu organizujemo u školama, jer je to od neprocjenjivog značaja i za učenike i za nastavnike", naglasila je Trivić.

Ona je, nakon sjednice, također izjavila da će se produženi boravak organizovati u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS će pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi određene odluke.

Kada je riječ o vakcinaciji prosvjetnih radnika, odnosno zaposlenih u prosvjeti, Trivić je navela da se očekuje da procenat vakcinisanih do 1. septembra bude oko 42 odsto te je pozvala sve zaposlene u obrazovnom sistemu RS da se odazovu na imunizaciju.

U RS je, u posljednja 24 sata, nakon testiranja 532 uzorka, korona virus potvrđen kod još 200 osoba dok nije bilo smrtnih slučajeva, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

XS
SM
MD
LG