Dostupni linkovi

Pet dana izolacije za revakcinisane u RS


Vakcinacija u Banja Luci

Izolacija za osobe koje su primile obje doze vakcine protiv virusa korona, a bile su u kontaktu sa nekim ko je obolio od COVID-19, traje pet dana, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Osobe koje su vakcinisane samo jednom dozom vakcine, podliježu mjeri karantina u trajanju od deset dana, navedeno je iz Instituta.

"Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv COVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt COVID-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, kao i osobe kod kojih je prošlo više od šest mjeseci nakon preležanog COVID-19, a primile su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu mjeri karantina u trajanju od pet dana od dana izloženosti", navode iz Instituta.

U Institutu pojašnjavaju da nakon isteka pet dana ove osobe mogu da nastave sa svojim redovnim aktivnostima, ukoliko ne razviju simptome infekcije - ali uz visoku opreznost u narednih deset dana, što znači smanjen broj kontakata, nošenje zaštitne maske u kontaktu sa drugima u redovna dezinfekcija ruku.

Osobe koje su unazad šest mjeseci imale laboratorijski potvrđen COVID-19 (PCR ili antigenskim testom) ili su bile vjerovatan slučaj COVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, ne podliježu mjeri karantina, ali im se takođe daje uputstvo za visok nivo opreza u narednih 14 dana.

U ovom bh. entitetu nema tačnih podataka o broju vakcinisanih. Prema podacima Instituta, do 10. sеptеmbrа 2021, zdravstvenim ustanоvama u Republici Srpskoj isporučeno je 288.014 doza prve i 227.386 drugе dоze vakcine prоtiv COVID-19.

Prema podacima prikupljenim do 6. septembra, u Federaciji BiH je zdravstvenim ustanovama podijeljeno ukupno 577.040 doza vakcina protiv COVID-19.

Od toga je 367.292 osoba primilo prvu dozu (20,4 posto), a potpuno je vakcinisano 209.748 osoba (11,7 posto).

XS
SM
MD
LG