Dostupni linkovi

Reorganizacija crnogorske vojske na putu ka NATO


Crnogorska vojska po povratku iz Avganistana
Crnogorska vojska po povratku iz Avganistana
Vojska Crne Gore će u budućnosti sve više biti okrenuta kolektivnom sistemu bezbjednosti koji omogućava članstvo u NATO, u organizacionom smislu sa brigadnog nivoa prećiće na manje i efikasnije kopnene jedinice, a plan je i da Vojska modernizuje svoj sastav, poručila je Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić. Govoreći o Startegijskom pregledu odbrane, odnosno o glavnim smjernicama djelovanja sistema odbrane u budućnosti, Pejanović Đurišić je saopštila da je novac preduslov da taj zadatak bude ispunjen, odnosno više izdavajanja iz budžeta za Vojsku.

Ključni dio SPO je posvećen reorganizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Osim formiranja nekih novih organa poput nedavno formirane vojno obavještajne službe, taj dokument pokazuje prije svega u kom pravcu treba usmjeriti razvoj i kakvu strukturu treba da imaju Ministarstvo i Vojska kako bi bili efikasniji a krajnji cilj je da Ministarstvo i Vojska budu organizovani i usklađeni sa najboljim NATO praksama.

Ministrica odbrane Milica Pejanović Đurišić kaže: “Orijentacija je da reorganizacija vojske se realizuje kroz plansko smanjivanje jedinica , napuštanje i smanjenje onoga što se smatra i ocjenjuje nepotrebnim infrastrukturnim lokacijama, kroz smanjivanje broja komandi i kroz popunu novoformiranih jedinica sa nedostajućim kadrom”.

Da bi ti i drugi strateški ciljevi bili ostvareni potrebno je obezbijediti stabilan odbrambeni budžet u postojećim uslovima ekonomske krize. Ove godine je za modernizaciju Vojske država predvidjela četiri i po miliona eura

“Za sada moram da vam kažem da smo mi daleko od toga da ispunimo taj nivo novca i sredstava za modernizaciju , iz prostog razloga što zbog opšte ekonomske situacije ne postoji neko značajno interesovanje za ono što bi bilo oslobađanje od dijela nepokretne imovine. Problem je što u dijelu eventualne prodaje neke nepokretnosti postoje veoma duge procedure koje vodi Savjet za privatizaciju i drugi organi. Kada je u pitanju višak naoružanja tu smo nešto efikasniji”.

Većina vojne infrastrukture u vojnim objektima je dotrajala, neuslovna i ne zadovoljava osnovne standarde za život i rad pripadnika Vojske.

Reorganizacijom vojske predviđeno je oslobađanje od takve imovine , prvenstveno putem prodaje.

Bez straha od otkaza

Reroganizacija na nivou ljudstva i vojnih formacija neće dovesti do velikog broja otkaza je Vojsci zapravo treba novi, prije svega mladi kadar, kaže načelnik Generalštaba Dragan Samardžić:

“Mi nećemo imati značajnih problema sa viškom kadra . Kao što ste vidjeli u strukturi nešto viška kadra imamo u dijelu koji se odnosi na podoficire ali to ćemo riješiti tako što ćemo one podoficire koji neće moći da odgovore onim zadacima koji jesu pred vosjkom , obzirom na nova potrebna znanja , obzirom an starosnu granicu njih preusmjeravamo u pomoćne vodove koji će se baviti održavanjem i čuvanjem skladišta i viška objekata do njihovog otuđenja”.

Crna Gora ostaje posvećena evroatlantskim integracijama i nastavlja put ka članstvu u NATO . No, taj put znatno komplikuje činjenica da podrška građana varira od trećine do 40 posto onih koji podržavaju ulazak Crne Gore u NATO i približno isti procenat onih koji se protive ulasku u Alijansu.

Budući da je vladina komunikaciona strategija doživjela fijasko, mistrica Milica Pejanović Đurišić predlaže novi model komunikacije sa građanima o toj temi.

“Ta vrsta razgovora sa građanima treba da bude, ne kampanja nego razgovor, javna debata , dijalog sa građanima Crne Gore koji po meni treba da bude stavljen u širi kontekst. Po meni nije to samo pitanje članstvo u NATO da ili ne. Kontekst je šta je to strategija razvoja Crne Gore kao države”.

Autori strategije smatraju da su neumjesna pitanja koliko će Crnu Goru koštati budući poziv i članstvo u NATO jer je pitanje bezbjednosti države i njenih građana , kako kaže minsitrica Pejanović Đurišić neprikosnoveno i prirodno je Crna Gora teži kolektivnom sistemu bezbjednosti kakav je NATO.

“Kao prvo moram da vam kažem da pozivnica u NATO ne košta ništa! Ja se nadam da nijesam gruba, ali to je nešto što je već dugo prisutno na našoj javnoj sceni i to od onih koji najviše osporavaju taj cilj – članstvo u NATO”.
XS
SM
MD
LG