Dostupni linkovi

Regulator za elektronske medije u Srbiji neće raditi dok ne 'prestane hajka'


Olivera Zekić: Obustava rada će trajati dok se ne steknu zdravi uslovi rada
Olivera Zekić: Obustava rada će trajati dok se ne steknu zdravi uslovi rada

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić rekla je da će REM prestati sa štrajkom kada prestane hajka na tu instituciju.

Ona je navela takođe da REM očekuje da vlasti pronađu i kazne osobu koja je nacrtala kukasti krst pored akronima REM na zgradi u kojoj živi njen zamenik Milorad Vukašinović, kao i kada prestanu pritisci u vezi sa odlukom o dozvoli za petu frekvenciju.

"Obustava rada će trajati dok se ne steknu zdravi uslovi rada, što podrazumeva da prestane hajka Nove S, N1 i određenog dela opozicionog dela društva i civilnog sektora koji traje već godinama. Zahtev je da prestanu pritisci i da nadležni organi pronađu i kazne osobu koja je nacrtala ovaj znak ispred zgrade mog zamenika", rekla je Zekić za Udruženje novinara Srbije (UNS).

Televizije N1 i Nova S su prethodno 6. decembra na 24 sata prekinule emitovanje programa u Srbiji.

Te dve televizije, u vlasništvu United Media, umesto emitovanja sadržaja emitovale su 6. decembra poruku "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija." Kako je objavljeno na sajtu N1 gledaoci su imali priliku da vide kako izgleda medijska scena u Srbiji bez, kako se navodi, "slobodnih medija".

Zekić je rekla da zbog štrajka REM neće odlučivati ni o čemu, ni o kakvim dozvolama, uključujući i dozvolu za petu frekvenciju, a, takođe i redovne procese kao što je naplata dugova.

"Ozbiljno je ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u. Zaposleni u REM-u godinama unazad izloženi pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora i da oni direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu", dodala je ona.

Ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović rekao je 9. decembra da je bilo kakav uticaj na rad REM-a "nedozvoljen i nemoguć".

Savet REM-a saopštio je u četvrtak, 8. decembra da je doneo odluku o obustavi rada te institucije jer je "izložen raznim pritiscima".

"Razlozi za to su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta i svih zaposlenih u REM", piše u saopštenju.

Navodi se i da je REM "godinama izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora" koji "direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu".

Ukazali su i da se, pošto na Konkursu za nacionalne frekvencije dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S , pritisci kojima je REM izložen "mogu uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu".

Naveli su da su jesenas, "raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci prerasli u otvorene pretnje". Ukazali su i da, "bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji, pretnje postaju sve snažnije".

XS
SM
MD
LG