Dostupni linkovi

Rekordno niske cijene mesa u Crnoj Gori


Prodaja mesa, ilustrativna fotografija
Prodaja mesa, ilustrativna fotografija

U Crnoj Gori se, već dva mjeseca, događa nešto što izaziva čuđenje građana naviknutih na malo novca i veliku skupoću.

Najveći trgovački lanci su toliko spustili cijene pojedinih prehrambenih proizvoda da su potrošači već počeli da sumnjaju u kvalitet i ispravnost mesa i ostale hrane čija je cijena na rekordno niskom nivou.

Međutim, po svemu sudeći, ne radi se o tome.

"Meso koje se uvozi i prodaje u Crnoj Gori kroz trgovačke lance je sigurno i stopostotno mikrobiološki ispravno i kvalitetno", kaže za RSE Đorđije Goranović, vlasnik mesne industrije Goranović.

Industrija Goranović je jedna od glavnih dobavljača mesa i mesnih prerađevina za trgovačke lance koji drastičan pad cijena objašnjava otvorenim ratom trgovačkih lanaca.

"U borbi za crnogorsko tržište koje je malo, veliki trgovinski lanci počinju sve više i intenzivnije da koriste strategiju marketinškog pozicioniranja u smislu privlačenja potrošača kroz aktivnosti koje se baziraju na takozvanoj unakrsnoj prodaji. Oni žele da potrošače, niskim cijenama, dovedu u svoje objekte", kaže Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, te dodaje:

Prodaja suhomesnatih proizvoda, ilustrativna fotografija
Prodaja suhomesnatih proizvoda, ilustrativna fotografija

"Time će se nauditi konkurenciji, ali suštinski smisao nije u prodaji tih proizvoda, jer će trgovci na njima gubiti. Oni očekuju povećanu prodaju drugih artikala. Radi se o marketinškoj profitabilnosti proizvoda za razliku od, svima poznate, finansijske profitabilnosti."

Kostić ističe da, pored unutrašnjih, postoje i spoljni razlozi.

"Uvođenjem sankcija EU Rusiji, tržište se smanjilo za zapadne proizvođače mesa i drugih artikala koji izvoze i u Crnu Goru. Sada, nižom cijenom nastoje da realizuju svoju poslovnu politiku", riječi su analitičara Vasilija Kostića.

U prodavnicama najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori, svinjski but se prodaje za svega jedan 1,89 eura, kilogram svinjske plećke bez kosti košta samo deset centi manje, a ni teleća rebra nijesu mnogo skuplja.

Pomorandže se mogu kupiti za 0,18 eura, a jabuke za dvadesetak centi. Pored, za građane najinteresantnijih, prehrambenih proizvoda, po značajno nižim cijenama se mogu naći i drugi proizvodi u koje spada i kućna hemija.

Iako se potrošači raduju niskim cijenama, vlasnik mesne industrije Goranović, Đorđije Goranović, navodi da će aktuelni rat trgovinskih lanaca proizvesti negativne posljedice.

"Prva je gubitak radnih mjesta u manjim trgovinama koji su, uglavnom, porodičnog karaktera. Svakog dana se zatvori po jedna. Druga je slabljenje konkurentske pozicije crnogorskih proizvođača koji ne mogu da pariraju ovim 'dampingovanim' cijenama. Treće – u ovom trgovinskom ratu, vjerovatno će i same kompanije koje u njemu učestvuju oslabiti", ocjenjuje Goranović, te naglašava:

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Zbog toga se mogu očekivati problemi u poslovanju dijela trgovinskih lanaca što će generisati negativne efekte u vidu gubljenja radnih mjesta i nemogućnosti plaćanja obaveza prema dobavljačima i proizvođačima."

Goranović je, odgovarajući na pitanje, kolika je realna cijena kilograma svinjskog buta koji sada košta 1,89 eura, rekao i kakve će cijene mesa i hrane uopšte biti u narednom periodu.

"Realna cijena u ovom trenutku bi bila 3,20 eura. Inače, cijena svinjskog mesa je na evropskoj berzi dostigla najniži nivo 2009. godine. Tačnije, na današnji dan cijene svinjskog mesa su sedam-osam posto niže nego tada", tvrdi Đorđije Goranović, te zaključuje:

"Predviđanja Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) su da će se cijene hrane u svijetu zadržati na ovom nivou u narednih godinu – godinu i po dana. Razlozi su pad cijena žitarica koje su važan input za proizvodnju stočne hrane zbog pada cijene nafte i naftnih derivata koji, inače, imaju široku primjenu za proizvodnju finalnih mesnih proizvoda."

XS
SM
MD
LG