Dostupni linkovi

Rekordno krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji


Pogled iz vazduha na iskrčenu parcelu prašume u Amazoniji u nacionalnoj šumi Bom Futuro u Porto Velhu, Brazil
Pogled iz vazduha na iskrčenu parcelu prašume u Amazoniji u nacionalnoj šumi Bom Futuro u Porto Velhu, Brazil

Preliminarni državnni podaci izazvali su zabrinutost da će predstojeća sušna sezona donijeti još više krčenja šuma u brazilskom dijelu Amazonije od prošlogodišnjeg naleta sječe.

Područje iskrčeno šumom u maju, utvrđeno je na osnovu satelitskih snimaka, veće je za čak 41% u poređenju sa istim mjesecom 2020. godine, naveo je Državni institut za svemirska istraživanja.

Maj je početak sušne sezone u Amazoniji, kada krčenje šuma naglo raste. Krčenje šuma je prošlog mjeseca dostiglo je 1.180 kvadratnih kilometara, najviše za maj u posljednjih bar pet godina.

Podaci za april i mart takođe su bili najveći za te mjesece od početka prikupljanja podataka 2015-2016. godine.

Vlada predsjednika Jaira Bolsonara je pod pojačanim nadzorom i sumnjom u njena nedavna obećanja da će obuzdati krčenje šuma, a njeni službenici, uključujući i ministra zaštite životne sredine, pod istragom su zbog mogućeg olakšavanja izvoza nelegalno sječenog drveta.

Odvojeno se istražuje da li je ministar zaštite životne sredine Ricardo Sales ometao zapljenu ilegalne drvne građe.

"Klimatska opservatorija" - mreža neprofitnih organizacija za zaštitu životne sredine, upozorila je da podaci o sječi u maju, objavljeni 4. juna, najavljuju zabrinjavajuću sušnu sezonu koja je najjača od početka juna do kraja avgusta.

"Ako se trend nastavi u naredna dva mjeseca, krčenje šume 2021. godine moglo bi se završiti neviđenim rastom", navodi se u saopštenju te grupe.

Krčenje šuma 2020. godine poraslo je na nivo neviđen od 2008. godine.

Malo kiše u nekim dijelovima Amazonije od novembra do aprila pojačalo je izglede za uništavanje šume koja se siječe, a zatim spaljuje da bi se očistilo zemljište uglavnom za pašu stoke.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG