Dostupni linkovi

Rekonstrukcija pred poslanicima, SNS predložio ministre


Skupštinska rasprava - ilustracija
Višemesečna priča o rekonstrukciji Vlade Srbije se nastavlja, a epiloga neće biti do kraja sedmice. Imena svih ministara još nisu poznata. Dok se čeka odluka socijalista o tome ko će biti njihovi kandidati, analitičari ocenjuju da posredi nije rekonstrukcija Vlade, već preraspodela moći u Dačićevom kabinetu, u kojem veće parče kolača preuzimaju Vučićevi naprednjaci. U međuvremenu, na dnevni red Skupštine stigle su izmene Zakona o ministarstvima, koje su bile povod da poslanici otvore raspravu o svemu, a ponajmanje o samoj temi.

Prema predloženim izmenama Zakona o ministarstvima, kabinet premijera Ivice Dačića od sada imati 18 umesto 17 ministarstava, resori privrede i finansija biće razdvojeni. Preuzima ih Srpska napredna stranka, vicepremijera Aleksandra Vučića, dok Dačićevi socijalisti dobijaju ministarstva kulture i sporta. Sam predsednik Vlade u sali nije bio, ali se zato u Skupštini pojavio prvi potpredsednik.

“Imaćemo vladu na vreme. Video sam komentare kako nešto kasni, kako se nešto odugovlači, to nije istina. Rekao sam prošli put da ćete od 26. jula znati ko neće biti ministar i znali ste. Rekli smo da će posle 20. avgusta imati sednicu skupštine gde će prvo ići zakon o vladi i ministarstvima, zatim izbor vlade i to se dešava baš kao što smo rekli,” naveo je Vučić.

Predložene izmene Zakona obrazlagao je ministar pravde Nikola Selaković.
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u ponedeljak da bi građani Srbije rekonstruisanu Vladu trebalo da dobiju u petak ili subotu.

"Ja mislim da je realno da se to dogodi u petak, najdalje u subotu. Naravno, to zavisi od predloga koji Skupštini uputi Vlada Srbije. Dakle, očekujem da u petak možemo da raspravljamo i o kadrovskim rešenjima“, rekao je Stefanović.

“Preloženi broj ministarstava u odnosu na trenutno stanje predstavlja povećanje njihovog broja za jedno ministarstvo, što je posledica opredeljenja da se izvrši grupisanje istovrsnih ili srodnih poslova i suštinska specijalizacija poslova”, rekao je Selaković.

“Hajde sada pokušajte sve te fraze i sve što ste nam ispričali da prevedete na srpski jezik”, javio se lider opozicione Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

A onda, reč po reč rasprava se očas posla odmakla daleko od teme. I vratićemo se na buran dan u parlamentu, ali najpre o tome dokle se stiglo sa najavljenom rekonstrukcijom Dačićevog kabineta. Za početak, imena svih ministara još nisu poznata. Socijalistima je, naime, potrebno još vremena da razmisle o kandidatima koje će poredložiti za resore koji im pripadaju. Na kritike da ni nakon šest meseci to pitanje nisu rešili, funcioner SPS-a Branko Ružić ima odgovor.

“Rekonstrukcija traje onoliko vremena koliko je potrebno da bi ona bila obavljena na jedan kvalitetan način”, kaže Ružić.

Naprednjaci su, sa druge strane, izašli sa svim imenima. Kandidat za ministra finansija od ranije je poznat javnosti - biće to diplomac sa Jejla Lazar Krstić, kandidat za ministra odbrane je aktuelni šef BIA-e Nebojša Rodić, a kandidat za resor regionalnog razvoja i lokalne samouprave, lider naprednjaka u Novom Sadu Igor Mirović. Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Dragan Glamočić predložen je za ministra poljoprivrede, a ekonomski konsultant Saša Radulović za ministra privrede.

„SNS je svoj deo posla obavio. Nijedan od pomenutih kandidata, kao ni Lazar Krstić, nije član stranke“, rekao Aleksandar Vučić predstavljajući poslednja dva kandidata za ministre i dodao da nikada neće biti premijer bez izbora.

Od jabuka do tartufa, od Karakoruma do Goča

SNS je preuzela resore koji su pripadali Ujedinjenim regionima Srbije, a opozicija ih optužuje da je motiv za rekonstrukciju zapravo bio taj da preuzmu veći deo vlasti.

„Prošla vlada Ivice Dačića je pala. Ovo je nova vlada Aleksandra Vučića u kojoj nema promene politike već kontinutiet grabeža za foteljama i privilegijama“, rekao je Borislav Stefanović iz Demokratske stranke.

Vučić odgovara da je sit podmetačina onih koji od njega "hoće da naprave monstruma koji želi svu vlast u Srbiji".

„Na kraju kada pogledate jedino sam se ja odrekao čitavog resora, niko drugi to nije želeo da uradi, a svi su ostali tobože mučenici koje ja negde davim, gušim, uništavam, a svi su mnogo dobri. Voleo bih da mi to objasne kako je to moguće i na koji način“, rekao je Vučić.

Ipak, da se u vladi dešava preraspodela moći, ocenjuje i politički analitičar Đorđe Vuković, koji takođe dovodi u pitanje položaj Ivice Dačića.

“Rekonstrukcija vlade je posledica, a centralna tema je ko će da uzme što više moći, i sa tog stanovišta što više vlasti. Zaista se postavlja ozbiljno pitanje da li i dalje na onom centralnom nivou koji je do sada imao ostaje Ivica Dačić. Lično mislim da ne, zato što je izgubio određenu podršku, zato što je Srpska napredna stranka značajno ojačala i zato što opozicija nema dovoljno ni moći ni snage da bude ozbiljnija konkurencija aktuelnoj vlasti”, ocenjuje Vuković za RSE.

Za mnoge najinteresantnija vest, koja stiže u danima finalnih odluka jeste da se odlazeći ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je bio i povod za rekonstrukciju Vlade, odnosno čijim je odlaskom lider socijalista Ivica Dačić uslovio svoj ostanak, u tu vladu vraća. Sada će, odlučio je to vicepremijer Vučić, biti njegov zamenik u Komitetu za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tako opozicija možda i nije daleko u ocenama da je cela priča o rekonstrukciji vlade farsa, baš kao što se u istu pretvorila i skupštinska sednica na kojoj su trebale da budu razmotrene izmenama Zakona o ministarstvima, akt koji prethodi rekonstrukciji.

Razgovaralo se o svemu, samo ne o temi. Poslanike je zanimalo ko gde zimuje i letuje, ko je jeo jabuke, a ko tartufe, ko konzumira alkohol, a ko opijate. Poslušajte deo u kojem predlagač zakona ministar Nikola Selaković otvara temu, koja već mesecima puni tabloide, a tiče se planinarenja lidera LDP-a u Pakistanu. Odgovara mu Čedomir Jovanović, naon čega se u raspravu uključuju i Marjan Rističević iz poslaničkog kluba Naprednjaka i Bojan Đurić iz LDP-a.


Sa Karakoruma prešlo se na lepote Goča, a napori Žarka Koraća iz Socijaldemokratske unije da urazumi poslanike nisu dali rezultata – stiglo se, i to nije prvi put, do uvođenja alko tekstova u Skupštinu, koje predlaže Jadranka Joksimović iz SNS-a. Odgovaraju joj iz opozicije demokrate Borislav Stefanović i Dragan Šutanovac.


Kako li će tek biti kada na dnevni red stignu novi ministri? Raspravu o njihovom imenovanju ne bi trebalo očekivati pre kraja nedelje jer u skupštinskoj sali mora sedeti premijer Dačić koji će ovih dana biti zauzet kosovskim pregovorima.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG