Dostupni linkovi

Rekonstrukcija Vlade do 27. jula, Vučića ne zanima funkcija


Jedna od sednica Vlade Srbije
Jedna od sednica Vlade Srbije
Vlada Srbije biće rekonstruisana do 27. jula, kada se navršava godinu dana rada u sastavu koji je izabran nakon prošlih izbora, a ključni zadatak koji je očekuje je ekonomija. Personalna rešenja još su tajna ali se za sada zna da potpredsednika Aleksandra Vučića, kako je sam rekao za RSE, ne interesuje premijersko mesto.

Prioriteti rekonstruisane Vlade Srbije, prema najavama iz vrha vlasti, trebalo bi da budu smanjenje nezaposlenosti i modernizacija zemlje i sa tim problemima u koštac će morati da se uhvate kadrovi kojima su državni a ne partijski interesi na prvom mestu.

Pitanja koji ministri nemaju kapacitet za takav rad kao i da li će Aleksandar Vučić, kog javnost percipira kao političara sa najvećim uticajem u državi, Ivicu Dačića zameniti na mestu premijera ovih dana su najčešća, a odgovor na drugu dilemu za RSE lično je dao prvi potpredsednik vlade.

“Mene interesuju samo budućnost i napredak Srbije, a ne moja funkcija. Da me interesuje funkcija, ili bi to bilo u roku od 48 sati ili bi bili izbori. Pa bi na ovaj ili onaj način bila dobijena takva funkcija… Mene to ne zanima. O tome ko će sve u vladi biti zamenjen i ko će doći na njihova mesta, mogu samo da kažem da će rekonstrukcija biće temeljna i sveobuhvatna.”

U vladajućoj koaliciji, koju predvodi najjača po rejtingu Srpska napredna stranka (SNS), sada se ne razmišlja o eventualnim vanrednim izborima, dok se u javnosti uveliko licitira sa imenima ministara koji će biti smenjeni.

Beograđani za RSE kažu da sa nestrpljenjem očekuju promene u vladi.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Direktan link

Stabilnost je stanje koje svi lideri vladajuće koalicije pominju kada se govori o rekonstrukciji vlade, a najbezbolniji model za odluku ko odlazi zbog slabih rezultata a ko ostaje trebalo bi da bude da same partije, u razgovoru sa ljudima na najvažnijim funkcijama, predlože i nađu nova kadrovska rešenja.

Marko Blagojević, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), kaže za RSE da će uspeh misije Aleksandra Vučića, prvog čoveka SNS-a, da se vlada rekonstruiše zavisiti od nekoliko važnih faktora.

“Ukoliko na tome mora da radi sa koalicionim partnerima sa kojima je njegova partija danas na vlasti onda će mu posao biti težak, odnosno biće teži. Ukoliko, međutim, postoji alternativa medju partijama koje su danas u opoziciji, što je nešto o čemu se govorilo u javnosti, onda će mu posao biti lakši. Zato što će onda imati polugu kojom će moći da se koristi u pregovorima sa svojim koalicionim partnerima” , kaže Blagojević.

Promene bi mogle biti uvod u krizu

Prvi razgovori koalicionih partnera o rekonstrukciji vlade trebalo bi da počnu za nekoliko dana. Uoči tih razgovora Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, javno je obećao da neće štititi one koji su loše radili.

“Vlada Srbije nije rialiti šou pa da se preko štampe SMS glasovima određuje ko će da ostane u vladi a ko će da ispadne. O imenima ljudi koji će je napustiti zbog lošeg učinka neće odlučivati tabloidi ili nezavisni analitičari nego mi koji smo tu vladu kreirali, Vučić, Dačić i ja.”

Demokratska stranka, najveća partija opozicije, poručila je da ne razmišlja da bude “bilo čija zakrpa” u vladi. Borko Stefanović, funkcioner DS-a, najavljenu rekonstrukciju nazvao je “šminkanjem starice”.

“Vladajuća koalicija potpisala je svoj politički testament neuspešnim rebalansom budžeta i već sada je svima jasno da je više ništa ne može održati zajedno. Moraće da se pokažu konkretni rezultati pre svega na polju ekonomije i reše socijalni problemi, ali pošto od toga nema ništa oni će međusobno početi da se optužuju. Ili će, na kraju svega, Aleksandar Vučić shvatiti da sa tim ljudima ne može da sprovede ni deseti deo onoga što je gromoglasno najavljivao građanima Srbije” , rekao je Stefanović.

Ono što Aleksandar Vučić očekuje od rekonstruisane vlade i građana je i da promene svest i razmišljaju o budućnosti kako bi zemlja krenula napred, a da će to biti itekako teško ilustrovao je primerom iz okoline Gornjeg Milanovca gde građani već danima brane drvo na trasi budućeg saobraćajnog Koridora 11.

“Pa ljudi, u ovoj zemlji to nam je sada glavna tema! Treba da se oslobodimo tog palanačkog duha, tog duha prošlosti, zbog kog neki kažu da ne žele autoput nego hrast 600 godina star. I sada, zbog takvog njihovog razmišljanja, zbog hrasta ponovo treba da platimo studiju izvodljivosti i projekat od nekoliko miliona evra. E pa, ja hoću autoput.”

Sa ili bez promene svesti, zaključuje analitičar Marko Blagojević, rekonstrukciju vlade treba sprovesti pažljivo, da se umesto željene stabilnosti ne bi dogodilo upravo suprotno.

“Rekonstrukcija vlade može da bude uvod i u krizu vladajuće koalicije. Onda ona može da dovede do prekomponovanja koalicije stranaka koje su na vlasti. A ukoliko problem uznapreduje, onda ta kriza može da bude uvod i u prevremene parlamentarne izbore”, ocenjuje Blagojević.

Socijalistička partija Srbije, koju predvodi premijer Ivica Dačić, uoči razgovora o promenama u vladi najavila je da želi “sistemsku rekonstrukciju” koja podrazumeva jasne kriterijume u kojima su glavno merilo ostvareni rezultati. Vlada Srbije ima sedamnaest ministarstava, od toga jednog ministra bez portfelja, i četvoro potpredsednika od kojih trojica obavljaju i ministarske funkcije.
XS
SM
MD
LG