Dostupni linkovi

Rekli ste: 'Neka militante prime nazad u BiH, ali odmah u tamnice'


Militanti IDIL-a koji su se predali kurdskim snagama u Siriji, februar 2019.
Militanti IDIL-a koji su se predali kurdskim snagama u Siriji, februar 2019.

Najavljeno vraćanje u Bosnu i Hercegovinu bivših militanata tzv. Islamske države (IDIL), državljana Bosne i Hercegovine, izazvalo je negativne reakcije. Kao i priča o propagandi jednog od militanata porijeklom iz BiH.

U toku oslobađanja posljednjih uporišta tzv. Islamske države, osim civila – žena i djece, međunarodnoj koaliciji i kurdskim snagama predao se određen broj militanata. Među njima je i jedan porijeklom s Balkana. On je za kurdistanski mediji Kurdistan24 kazao je da je porijeklom iz Srbije, međutim, informacije upućuju da je riječ o Emiru Ališiću iz Sanskog Mosta.​

Balkanski islamista na kurdskoj televiziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Bilo je i drugačijih komentara:

Ambasador Drahoslav Štefánek, voditelj Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, naglasio je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će BiH morati primiti natrag sve svoje državljane, bez obzira radi li se o muškarcima koji su se borili u redovima IDIL-a ili o ženama i djeci. Štefánek je dodao da se nikome ne bi smjelo oduzimati državljanstvo, te da se svi povratnici sa stranih ratišta trebaju procesuirati, ali i reintegrirati u normalan život.

Vijeće Evrope je, pored Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) jedan od pokrovitelja programa reintegracije nasilnih i ekstremističkih zatvorenika u BiH, čija implementacija je počela u februaru 2019. godine, a Štefánek je istaknuo kako fokus ne smije ostati samo na zatvorenicima koji su radikalizirani, već i na onima koji bi mogli biti radikalizirani.

Za neke je povratak bivših militanata očekivan:

Većina je, međutim, protiv toga:

Šta mislite o povratku bivših militanata u Bosnu i Hercegovinu? Da li će biti prijetnja sigurnosti, ako se vrate? Podržavate li povratak njihovih žena i djece iz Sirije? Pročitajte šta su drugi komentarisali i uključite se i vi u raspravu:

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG