Dostupni linkovi

Rekli ste: 'Prošlo je vreme komadanja Jugoslavije, sada su tema - pare'


Budućnost Vojvodine već godinama je političko pitanje oko kojeg se spore vlasti i opozicija (Fotografija: grafiti u Novom Sadu 2013. godine)
Budućnost Vojvodine već godinama je političko pitanje oko kojeg se spore vlasti i opozicija (Fotografija: grafiti u Novom Sadu 2013. godine)

Dokument kojim nekoliko partija i organizacija traži uspostavljanje autonomije Vojvodine u punom kapacitetu predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ocenili su kao zahtev za "državom u državi".

Dokument pod nazivom Memorandum o budućnosti Vojvodine u Beogradu su potpisali predstavnici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Vojvođanske partije (VP), Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Alijanse vojvođanskih Rumuna, Crnogorske partije, Saveza Slovaka Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine i Foruma V-21.

Memorandumom se obrazlaže potreba za decentralizacijom Srbije i uspostavljanjem istinske autonomije Vojvodine. Tri partije – LSV, VP i DSHV koje su ga usvojile krajem novembra u Subotici, gradu na krajnjem severu Srbije, poručile su tada da "Vojvodina nije problem, već rešenje problema".

Opozicioni zahtevi dobili su na društvenim mrežama delimičnu podršku onih koji su izneli svoje mišljenje o budućnosti ove pokrajine u sastavu Srbije, te kritiku naprednjaka:

Vojvodina treba ostati tamo gdje jeste i sa ovlašćenjima kakva ima, mišljenje je drugih:

Šta mislite o statusu Vojvodine? Da li bi trebala dobiti više autonomije unutar Srbije? Da li bi se i kako to osetilo u svakodnevnom životu?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG