Dostupni linkovi

Rekli ste: 'Nije bitan Ostrog, nego priliv novca'


Protest SPC-a u Podgorici 24. januara 2019.
Protest SPC-a u Podgorici 24. januara 2019.

Crna Gora i dešavanja oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, protesti Srpske pravoslavne crkve (SPC), izjave zvaničnika dvije države i Crkve, te incident ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu, bili su najburnije komentarisani događaji i tema prošle nedjelje na društvenim mrežama.

Na dan prelaska iz 2019. u 2020. godinu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej pozvali su na smirivanje tenzija u Crnoj Gori.

Naše je da poštujemo državu Crnu Goru, ali i da razumijemo potrebe srpskog naroda, rekao je Vučić nakon sastanka sa patrijarhom, koji je ocijenio je da se u Crnoj Gori dešavaju "krupni događaji" i da su Srbi tamo u velikom problemu, kao i da treba naći rješenje koje bi bilo u interesu naroda i obje zemlje.

Uslijedio je incident ispred Ambasade Crne Gore u Beograd, na šta je reagovao crnogorski premijer Duško Marković:

A građani dvije države na društvenim mrežama su o svemu rekli, između ostalog:

Poslije svega, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović odbio je da primi protestnu notu crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Božović je pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bila uručena protestna nota povodom dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i pokušaja paljenja crnogorske zastave u četvrtak, 2. januara.

Šta mislite o sukobu SPC i vlasti Crne Gore? Da li podržavate novi zakon, kojim se državi vraćaju "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice"? U komentarima na našoj Facebook stranici pročitajte šta su drugi rekli i uključite se u diskusiju:

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG