Dostupni linkovi

Rekli ste: 'A zašto se ne legalizuje i poklon nastavnicima?'


Iz jedne od bolnica u Srbiji
Iz jedne od bolnica u Srbiji

Nenovčani poklon lekarima i drugim medicinskim radnicima ukupne vrednosti jedne neto prosečne plate u Srbiji (koja je u januaru ove godine iznosila 426 evra), više se ne smatra korupcijom. Tako kaže odredba nedavno usvojenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Reč je o legalizaciji korupcije - poručuje deo stručne javnosti u Srbiji i ocenjuje da ovo predstavlja nastavak urušavanja sistema javnog zdravstva.

"Da bi to bolje pojasnili građanima, to treba nazvati pravim imenom - radi se o bakšišu. Ako mi sa jedne strane težimo Evropskoj uniji, a sa druge strane dajemo bakšiš ljudima koji primaju platu iz budžeta, onda se vidi u kakvom smo raskoraku, i kulturnom i mentalnom zakašnjenju. Ta stvar je apsolutno neprihvatljiva i predstavlja legalizaciju korupcije", kaže za Radio Slobodna Evropa dr Draško Karađinović iz nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije".

Na društvenim mrežama uglavnom osude novih zakonskih odredbi:

Tema je izazvala i kritike rada doktora:

Ali i pohvale:

Otvorena su i brojna pitanja:

A neki su poručili:

Šta mislite o poklonima za doktore? Da li je dobro što je to u Srbiji ozakonjeno? Da li onda tako nešto treba zakonski definisati i za obrazovne radnike, neku drugu profesiju? Dajete li vi poklone medicinarima, nastavnicima? Pročitajte šta su drugi rekli i uključite se u diskusiju:

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG