Dostupni linkovi

Naimenovan Vuksanović, politika prevagnula nad zakonom


Božidar Vuksanović
Božidar Vuksanović
Odluka crnogorske Vlade da nakon što je Upravni sud presudio da Božidar Vuksanović po Zakonu ne može biti vršilac dužnosti direktora Uprave Policije, Vuksanovića ponovo postavi na istu funkciju, ko zna koji put otvorila je krupno pitanje u Crnoj Gori - koliko izvršna vlast poštuje odluke najviših sudskih instanci u zemlji i kakve su posljedice po njen pravni poredak.

Samo nekoliko sati nakon što je u ponedjeljak Upravni sud poništio rješenje Vlade o naimenovanju Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, koji tu funkciju obavlja gotovo 3 i po mjeseca, Vlada je sazvala telefonsku sjednicu. Na njoj je odlučila da, kako se navodi u saopštenju postupajući po presudu suda, kao vršioca dužnosti direktora policije, do izbora novog u skladu sa Zakonom, ponovo postavi Vuksanovića.

Da li je Vlada time ispoštovala odluku Upravnog suda, pitanje je koje smo najprije postavili prvom čovjeku te sudske instance Branislavu Raduloviću. To će, kako nam je rekao, komentarisati tek kada Vladina odluka bude objavljena u službenom listu, ali je na podpitanje da li je odluka Upravnog suda po Vladu bila obavezujuća, odgovorio potvrdno.

"E, sada ko kako shvata, kako provodi odluku Upravnog suda, ja to ne mogu da komentarišem - znači, odluka Upravnog suda je obavezujuća", kazao je Radulović.

Ako prosječnom građaninu odluka Vlade da svoju ranije rješenje, po nalogu suda ispravi tako što će donijeti isto takvo rješenje, zvuči kao nelogična i cinična, ne mora i pravnim stručnjacima.

Profesor Đorđije Blažić pojašnjava kako je Vlada u formalnom smislu ispoštovala presudu Upravnog suda, ali ne i u suštinskom, pošto je odluku donijela u skladu sa Uredbom koja predviđa institut vršioca dužnosti ali ne i sam Zakon, koji uređuje državnu upravu.

"Ta pitanja ne mogu da se uređuju uredbom jer je uređujući to pitanje Vlada Crne Gore ušla u zakonodavnu sferu i preuzela zakonodavnu nadležnost. Da je ta odredba unesena u Zakon o državnoj upravi ili o državnim službenicima onda bi to bilo sasvim legalno. Međutim, oni su ovako izmanipulisali. Pošto nijesu imali drugih rješenja a cilj im nije bio vladavina prava nego ostvarivanje političkog interesa onda su to kroz uredbu uradili. Formalno pravno šta je sada najčistije stanje? Sada bi neko trebalo da pokrene postupak ocjene zakonitosti, odnosno ustavnosti uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave pa ako Ustavni sud kaže da je neustavna onda bi ponovo bila nezakonit akt", kaže Blažić.

Podrivanje pravnog poretka

Vasilije Lalošević, jedan od tri poslanika SNP, po čijoj tužbi je Upravni sud poništio odluku o postavljenju Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti prvog čovjeka crnogorske policije, ističe da je Vlada time ponovo ušla u zonu nezakonitosti.

"Zato što je brzopleto odlučila da naimenuje gospodina Vuksanovića za vršioca dužnosti a znala je da time krši zakon, Zakon o državnoj upravi i Zakon o policiji. Znala je da ima mogućnost da usvoji Zakon o MUP, a onda su se ministri SDP-a i DPS sukobili i poslanici vladajuće koalicije glasali različito i taj zakon je pao", kaže Lalošević.

Da li to znači da su politika i partijski ili lični interesi ponovo prevagnuli nad pravom i zakonom u Crnoj Gori?

Svjež primjer u tom smislu je i odluka podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše da 15 000 kvadrata građevinskog zemljišta u naselju Stari aerodrom ponovo proda preduzeću “Carine”, uprkos odluci Vrhovnog suda da taj ugovor poništi i tako spriječi da Glavni grad bude oštećen za 11 miliona eura.
Ne poštuju se odluke najviših sudskih instanci i to na žalost nije dobar znak za sve nas u Crnoj Gori a posebno nije dobar znak Evropi u susret otpočinjanju pregovora, kaže Vasilije Lalošević iz SNP-a.


Sve to, prema riječima Vasilija Laloševića, podriva pravni poredak u Crnoj Gori.

"Ne poštuju se odluke najviših sudskih instanci i to na žalost nije dobar znak za sve nas u Crnoj Gori a posebno nije dobar znak Evropi u susret otpočinjanju pregovora. Ukoliko se nastavi ova praksa nepriznavanja jedne grane vlasti u Crnoj Gori neće biti dobro što se tiče pregovora iz ove oblasti", ocjenjuje Lalošević.

I profesor Blažić, koji je dekan fakulteta za državne i evropske studije iznosi slične ocjene.

"Evo se već dvije decenije podriva pravni poredak u ovoj državi. Vjerujte mi sva pitanja, i ovo oko gopsodina Vuksanovića i oko izvršenja odluka Ustavnog suda su minorna pitanja u odnosu na sve ono što se dešava u Crnoj Gori. Suština sve priče je u tome da, na žalost našu vladu uopšte ne interesuje vladavina prava već samo politički interesi", kaže Blažić.
XS
SM
MD
LG