Dostupni linkovi

Na pomolu rešenje spora oko reizbora sudija


Palata pravde u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
Višemesečna javna polemika o opštem izboru sudija u Srbiji uskoro bi mogla da se približi kraju nakon što su predstavnici pravosuđa i sudija konačno seli za isti sto i počeli pregovore. Ipak je indikativno da je rešenje na pomolu tek nakon što je intervenisala Evropska unija, primedbom da bi možda trebalo preispitati postupak reizbora.

Ustavnom sudu Srbije, nakon što je u decembru 2009. godine objavljen rezultat opšteg izbora, podneto je više od 850 žalbi sudija i tužilaca koji nisu ponovo izabrani na funkcije. Posle petomesečnog ignorisanja primedbi neizabranih da je izbor urađen netransparentno, uz nejasne kriterijume, i kršenje ljudskih prava prilikom odlučivanja o prestanku sudijske funkcije, vlast je odlučila da počne da razgovara sa sudijama, pa je sve počelo sastankom najviših funkcionera pravosuđa sa predstavnicima sudija.

U primetno relaksiranoj atmosferi, u odnosu na ranije tvrde stavove iznošene preko medija, obe strane izrazile su nadu da bi problem uskoro mogao da bude rešen. Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, nije nam otkrila na koji način će to biti urađeno, ali je za naš radio rekla da se naslućujuje rešenje kojim će biti zadovoljne obe strane:

Snežana Malović
"Revizije celog procesa, u smislu vraćanja na početak, neće biti. Ali, svakako da ćemo razgovarati o načinima za prevazilaženje ove situacije, naročito ukoliko Ustavni sud usvoji žalbe."

Iako je Društvo sudija Srbije ranije tražilo od Ustavnog suda da poništi sve odluke za sudije koje nisu ponovo izabrane, pet meseci posle stav je da bi sud trebalo pustiti da odlučuje bez pritisaka, ali uz to da se popravi procedura ponovnog izbora za one sudije za koje se ustanovi da su im ipak prekršena prava.

Dragana Boljević
, predsednica Društva sudija, kaže da se razmišlja o rešenjima koja bi rasteretila rad Ustavnog suda po pitanju ovih žalbi i mogućnosti da se broj tih predmeta smanji:

"Pokušaćemo da idemo u susret događajima, i da ramotrimo stvari koje će relaksirati stanje u pravosuđu tako da se napravi kompromisno rešenje. Jer kompromis je pravi put za izlazak iz svakog problema. Posebno je značajno to što će većina sudija, kako smo to razumeli, iz obrazloženja shvatiti da nisu bile nedostojne da rade svoj posao. Na njima je posle da se opre
Posebno je značajno to što će većina sudija, kako smo to razumeli, iz obrazloženja shvatiti da nisu bile nedostojne da rade svoj posao. Na njima je posle da se opredele da li hoće da ostanu u pravosuđu ili žele na neki drugi način da reše svoju situaciju.
dele da li hoće da ostanu u pravosuđu ili žele na neki drugi način da reše svoju situaciju."


Jedna od glavnih primedbi neizabranih sudija bila je da nisu dobili razloge zbog kojih su otali bez funkcije. Važan rezultat razgovora dve strane, kako je otkrila ministarka Snežana Malović, je i to što je sada napisano i upućeno prvih 130 obrazloženja za one sudije koje nisu izabrane:

"U narednom periodu biće data i sva obrazloženja. Prema tome, svaki sudija u Srbiji koji nije izabran znaće da li je to učinjeno u skladu sa kriterijumima, i koji kriterijumi su primenjeni. Da li je to stručnost, osposobljenost, dostojnost, ili sva tri kriterijuma zajedno."


Da se naslućuje kakvo takvo rešenje jasno je tek sada, nakon što je Evropska komisija uputila pismo predsedniku Srbije, premijeru i ministarki pravde sa zahtevom da se prispita reizbor sudija i tužilaca. Uz podsećanje na sumnju da su prilikom reizbora korisćeni tajni podaci o sudijama koje poseduje BIA, naslednica Državne bezbednosti, Božo Prelević, bivši sudija i kooministar, izvršni direktor nevladine organizacije Liga eksperata, kaže za naš program da su dve strane jednostavno morale da sednu i razgovaraju, jer sudije sa razlogom sumnjaju u kriterijume izbora:

"Ovde je potpuno evidentno da se na takav način ne mogu birati ni čistačice u gradskom komunalnom preduzeću, a kamo li sudije najviših sudova koji bi sutra trebalo da obezbede vladavinu prava. Sasvim je očigledno da je tu postojao samo jedan dobar izlaz, a to je Ustavni sud. Da utvrdi da li se Visoki savet sudstva o nekoga ogrešio. Koliko znam, ogrešio se o mnoge. Takvu informaciju mogu vam potvrditi iz kruga mojih prijatelja, sudija koji su išli na razgovor u sud, i koji su videli svoje radne dosijee koji su potpuno neistiniti."


Kako zaključuje Božo Prelević, veoma je pozitivno što su dve strane sele da razgovaraju, iako je evidentno da će do kompromisa doći tek posle pritiska Evropske unije:

"Srbija treba da se navikava na činjenicu da želi da pristupi klubu evropskih država, i da pravila i standardi tog kluba moraju da važe i za nju. I mislim da u ovom trenutku Evropska unija, ustvari, obezbeđue građanima Srbije poštovanje sopstvenog zakona."


Najveće primedbe eksperata Evropske komisije su da su se u postupku reizbora pokazale krupne manjkavosti u sastavu i nezavisnosti Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, primeni objektivnih kriterijuma, kao i otvorenosti i pouzdanosti procesa.

*****
Pročitajte i ovo
Sporni reizbor sudija ponovo u žiži javnosti

EK interesuju kriterijumi po kojima je vršen reizbor sudija

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG