Dostupni linkovi

Registrovana Crnogorska katolička crkva


Ilustracija
Ilustracija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore registrovalo je u martu vjersku zajednicu pod nazivom - Crnogoska katolička crkva, objavio je podgorički “Dan”.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nam je rečeno da se MUP ne bavi registracijom, već samo evidencijom podnijetih zahtjeva, te da je zahtjev za osnivanje te i još tri vjerske zajednice podnijela jedna ista osoba 26. marta ove godine.

Ambasador Crne Gore pri Vatikanu Antun Sbutega za RSE kaže da je legitimno pravo građana da registruju vjersku zajednicu, ali da i pored naziva – Crnogorska katolička crkva – ta zajednica ima malo veze sa katoličanstvom, jer je Katolička crkva univerzalna sa jednim centrom - u Rimu.

U nadbiskupiji barskoj i biskupiji kotorskoj u srijedu nijesu željeli da komnetarišu ovu informaciju, ali je ranije ocijenjeno da je registracija vjerske zajednice pod tim imenom „skandalozna”, te da je riječ o zloupotrebi imena Katoličke crkve.

Povodom medijskih navoda o registraciji vjerske zajednice pod nazivom Crnogorska katolička crkva u Ministarstvu unutrašnjih poslova nam je rečeno da MUP ne registruje vjerske zajedice, već da vodi evidenciju prijava.

"Ministarstvo je samo pozvano da konstatuje činjenicu prijave osnivanja određene vjerske zajednice i da izda uvjerenje da je prijava zaprimljena. Dakle, osnivači neke vjerske organizacije su građani, a u prijavi o osnivanju oni moraju navesti ime te vjerske zajednice, sjedište i prostorija u kojima će se obavljati vjerski poslovi", kaže savjetnica za medije ministra unutrašnjih poslova Tanja Kmežević-Perišić.

Bez veze sa Vatikanom

Perišić, međutim potvrđuje da je prijave za osnovanje Crnogorske katoličke crkve i još tri vjerske zajednice jedna ista osoba podnijela Područnoj jedinici u Baru, marta ove godine.
Vatikan
Vatikan

"Podnosilac zahtjeva, odnosno prijave je Zanković Ivan koji je područnoj jedinici za upravne poslove u Baru 26. marta podnio prijavu za osnivanje Crnogorske katoličke crkve sa sjedištem u Baru. Naša područna jedinica je izdala uvjerenje kojim se konstatuje činjenica da je primljena prijava. Pomenuti gospodin Zanković prilikom podnošenja ove prijave podnio je zahtjev za prijavu vjerske zajednice Crnogorska protestantska crkva, a isto lice je 29. marta podnijelo zahtjev za prijavu Crnogorske demohrišćanske crkve i Crnogorske adventističke crkve".

Legitimno je pravo svakog građanina da osniva vjerske zajednice u skladu sa zakonom propisanim uslovima i da je naziva kako god želi, ali prijavljena Crnogorsko katolička crkva sa sjedištem u Baru malo ima veze sa katoličanstvom i sa Katoličkom crkvom čiji je centar u Rimu, kaze za RSE ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici – Antun Sbutega.

"Iako ovdje figurira naziv Crnogorska katolička crkva to sa katoličanstvom ima malo veze zbog toga što je Katolička crkva jedinstvena. Dakle, sam naziv katolička znači univerzalna, koja ima jedan centar – Svetu stolicu na čijem čelu je Papa. Dakle, bilo koja vjerska zajednica, bez obzira kako se zove se odvoji ili se osnuje nezavisno od katoličke crkve ne pripada više Katoličkoj crkvi", ističe on.

Sbutega ukazuje da je riječ o grupi građana, te da organizacija nema sveštenika i biskupa i konstatuje da je riječ o vjerskoj zajednici, a ne crkvi u pravom smislu te riječi. Sbutega napominje da nema nikakvog raskola u okviru lokalne, katoličke crkve, te da osnivanje pomenute zajednice nema nikakavog uticaja na temeljni ugovor između Crne Gore i Svete stolice.
XS
SM
MD
LG