Dostupni linkovi

Ministri prometa za osnivanje Transportne zajednice


Izgradnja autoceste - ilustrativna fotografija
U Zagrebu je održan regionalni sastanak ministara prometa na kojem je istaknuto da čim prije treba osnovati zajedničku Transportnu zajednicu za države regije kako bi se jugoistok Europe što brže priključio na najvažnije europske prometne pravce, osobito na 3 najvažnija cestovna koridora X,V i VIII. Iako je bilo najavljeno, skupu nisu nazočili ministri Srbije i Crne Gore.

Sve zemlje regije imaju zajednički interes da se što prije priključe na najvažnije europske prometne pravce, da se uklone carinske i ostale administrativne zapreke i što bolje iskoriste europska sredstva za gradnju prometnica – istaknuto je na regionalnom sastanku ministara prometa i državnih tajnika Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije na kraju kojeg je, u tom smislu, u Zagrebu potpisana i zajednička Deklaracija.

„Čim prije treba završiti i pregovore o osnivanju Transportne zajednice za zemlje Zapadnog Balkana, kako bi se međusobno bolje prometno povezale i priključile na najvažnije europske prometne pravce,"
kazao je uz ostalo supresjedatelj skupa, slovenski ministar prometa Patrick Vlačić.

Božidar Kalemeta
Jedan od konkretnih rezultata sastanka je i sporazum između Slovenije i Hrvatske o zajedničkoj gradnji mosta na rijeci Sutli, naglasio je hrvatski ministar Božidar Kalmeta.

„Raspravljali smo i o tome da jadranske luke ne trebaju biti konkurenti, nego zajednička šansa da zajedničkim nastupom privuku dio robe iz zemalja Dalekog Istoka, koje sad zaobilaze jadranske luke i uglavnom odlaze u sjevernomorske luke, a zajedničkim nastupom mogla bi se povećati količina tih roba i u jadranskim lukama,“
naveo je Kalmeta.

Zagrebački sastanak, kojeg je otvorila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, svojevrsni je nastavak konkretne regionalne suradnje najavljene od strane čelnika tih država, početkom ožujka na Brdu kod Kranja. Zbog odnosa Srbije i Kosova, i zagrebački je susret, kao i onaj u Sloveniji, održan je bez državnih obilježja, no iako su bili najavljeni, nisu mu nazočili ministri Srbije i Crne Gore.

„Oba ministra su opravdali svoj nedolazak drugim obvezama, ali smo se dogovorili da ćemo se vrlo brzo naći u ovakvom ili sličnom sastavu na kojem će i oni biti nazočni,“
pojasnio je Kalmeta.
XS
SM
MD
LG