Dostupni linkovi

Regionalni skup: Uloga žena u izgradnji mira


Ivo Josipović na regionalnoj konferenciji o položaju žena, Zagreb, 18. listopada 2012.
Ivo Josipović na regionalnoj konferenciji o položaju žena, Zagreb, 18. listopada 2012.
U Zagrebu je održana konferencija Regionalnog ženskog lobija, nevladine udruge koja okuplja političarke i aktivistice iz država regije. Razgovaralo se o položaju i ulozi žena u konfliktima i njihovom razrješavanju na tragu UN Rezolucije 1325. Regionalni ženski lobi osnovan je 2006. u Zagrebu.

„Mi vjerujemo u potencijal žene i vjerujemo da žene donose neke nove vrijednosti u politiku i upravu“, kazala je potpredsjednica Vlade Kosova i aktualna predsjednica Regionalnog ženskog lobija Edita Tahiri na otvorenju regionalne konferencije „Žene u izgradnji mira: pristupanje pravosuđu za žene u postkonfliktnim situacijama.

„Vjerujemo da žene pokazuju istinsku posvećenost javnom interesu i etici u upravljanju, a svi znamo da etika u dobroj upravi i vladavina zakona pridonose razvoju bolje demokracije i bolje ekonomije“, kazala je Tahiri.

Silovanja u ratu jedan su od najozbiljnijih neprevladanih segmenata naslijeđa ratova iz devedesetih i bili su jedna od tema konferencije.

Otvarajući skup, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sugerirao je objašnjenje za činjenicu da najveći broj silovanja u ratu u Hrvatskoj još nije procesuiran.

„Razlozi nisu uvijek u nevoljkosti ili u tome što možda netko ne želi procesuirati počinitelje, iako možda ima i toga. Nego, zbog različitih predrasuda i među ženama i međi svjedocima i u pravosuđu nisu poduzete odgovarajuće aktivnosti da se počiniteljima zločin zaista i dokaže na odgovarajući način“, rekao je Josipović.

Članica Upravnog odbora Regionalnog ženskog lobija iz Bosne i Hercegovine Memnuna Zvizdić ocjenjuje u izjavi za naš radio kako je velik pomak što silovane žene više nisu predmet velikih projekata, već su se samoorganizirale. Međutim, ta tema i dalje nije definirana kao prioritetni politički problem, kaže naša sugovornica.

„A ne da se koristi segmentarno, pojedinačno kada nekome od političkih lidera zatreba da napadne nekog drugog ili da ilustrira stanje u BiH govoreći kakve smo grozne stvari
Veprore Shehu
Veprore Shehu
reživjeli, nezainteresirani u suštini da se taj problem politički definira i da zauzme ono mjesto koje treba da zauzme“, kaže Memnuna Zvizdić.

Izvršna direktorica grupe za potporu ženama žrtvama ratnih silovanja Medica s Kosova Veprore Shehu kaže za naš radio da sada pružaju psihosocijalnu potporu, pravnu pripremu i medicinsku pomoć za 103 žene žrtve silovanja u ratu kako bi sudjelovale u suđenjima.

„To je vrlo težak proces, posebice 13 godina nakon rata, kada više nema materijalnih dokaza. Žene moraju svjedočiti o svom tragičnom iskustvu, a teško je pronaći drugu ženu koja bi to potvrdila, jer su one često jedna drugoj obećale da neće nikome govoriti o tome kako su zajedno silovane i zlostavljane“, navodi Veprore Shehu.

Članica Upravnog odbora Regionalnog ženskog lobija iz Srbije Sonja Biserko upozorava u izjavi za naš radio da je implementacija UN Rezolucije 1325, koja zagovara veće sudjelovanje žena u donošenju odluka u rješavanju konflikata i traži zaštitu žena u ratnim konfliktima – na razini regije jugoistoka Europe vrlo spora.

„To je jedan proces, i na to tako treba gledati, koji će zavisiti od transformacije društava u regionu, tranzicije koje su ionako vrlo teške i od otklanjanja od tog ratnog nasleđa koje vrlo pritišče određena društva, pogotovo ona koja su najviše ispaštala, kao što su Hrvatska, BiH i Kosovo. Naravno, Srbija ima druge vrste opterećenja, upravo u smislu prihvatanja odgovornosti za ono što se dešavalo. Znači, to je apsolutno jedan proces na samom početku“, kaže Biserko.
XS
SM
MD
LG