Dostupni linkovi

Regionalni samit: Optimistične poruke, ali bez zajedničke deklaracije


Samit SEECP u Beogradu, juni 2012.
Samit šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), završen je u Beogradu bez usvajanja zajedničke deklaracije.

„Sa žaljenjem zaključujem da usled protivljenja jedne zemlje – učesnice, nećemo imati deklaraciju Samita“, rekao je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova u odlazećoj vladi Srbije, zatvarajući Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Takvom epilogu prethodilo je protivljenje delegacije Albanije stavu u predloženom tekstu Deklaracije, koji se odnosio na predstavljanje Kosova, tražeći da se dogovor o regionalnom predstavljanju u potpunosti primeni i da Kosovo bude zastupljeno kao ravnopravna članica.

Stav Srbije je potom bio da je to za nju neprihvatljivo, a krajnji rezultat da se skup zatvori bez završnog dokumenta.

Ovaj događaj sa samog kraja Samita, bacio je senku na skup koji je proticao u atmosferi optimističnih poruka o unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa i zajedničkom cilju napredka na evropskom putu.

Tomislav Nikolić ponovio da evropske integracije ostaju prioritet.

Za to se, u svom govoru, založio i novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić, osvrnuvši se i na dijalog Beograda i Prištine, u kome je, kako je rekao, Srbija pokazala konstruktivan pristup i dobru volju, što namerava da čini i ubuduće. On je takođe ukazao da evropske integracije ostaju prioritet.

„Srbija će nastaviti da ide putem evropskih integracija tako što će promovisati, reformisati i menjati sistemske probleme koji ometaju njen razvoj i prosperitet. Posvećeni smo principu individualne evaluacije svake pojedinačne zemlje za sticanje članstva u EU, u zavisnosti od napretka ostvarenog u smislu realizacije postavljenih kriterijuma i uspešne implementacije reformi, ali isto tako smo protiv uslovljavanja brzine napretka procesa neke zemlje na račun drugih zemalja - kandidata“, rekao je Nikolić.

I predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da je ta zemlja snažno posvećena regionalnoj saradnji i odana politici dobrosusedstva. Vujanović je, u susret zasedanju Evropskog saveta krajem meseca, na kome će se odlučivati o otvaranju pregovora EU sa Crnom Gorom, rekao da Podgorica u tom procesu očekuje podršku svih država regiona.

„Sve više uviđamo da se zajednički projekti najbolje valorizuju kroz zajedničke potencijale na svim poljima. Posebno uvažavajući doslednu primenu principa individualnog vrednovanja svake države u integracionim procesima, želim da ponovo naglasim da je pojedinačni uspeh svake države istovremeno i vrednost ukupnog regiona. Moramo preduzeti sve da ekonomije naših država zaštitimo i ojačamo. Sigurno ne kroz protekcionizam ili bilo koju formu ekonomskog nacionalizma, već u relaciji međusobne saradnje i pomoći", rekao je Vujanović.

(FOTOGALERIJA: Samit SEECP, Beograd, 15.6.2012.)


Član Predsedništva BIH Nebojša Radmanović, ukazao je da se ta država zalaže za prevazilaženje problema i tereta prošlosti dijalogom, takođe istakavši evrointegracije kao prvi državni prioritet. U tom svetlu, Radmanović je rekao da BiH planira da do kraja godine podnese apliakciju za status kandidata za članstvo u EU.

„Protivimo se obustavljanju daljeg proširenja EU nakon ulaska Hrvatske 2013. godine, koje zagovaraju pojedine političke snage iz Evrope, jer takva politika deli region i sve preostale zemlje u Evropi na one koje mogu i one koje ne mogu biti članice EU. Što pre dobijemo kandidatski status, bićemo motivisaniji za ulazak u EU i konkretno raditi na realizaciji predpristupnih obaveza i obrnuto“, kaže Radmanović.

Samit je bio prilika i za niz bilateralnih sastanaka, ali i za prvi susret novog predsednika Srbije sa liderima regiona.

Za razliku od nedavne inauguracije na koju nije došao veliki broj zvanica iz regiona, a čemu su prethodile nedolične Nikolićeve izjave o Srebrenici i Vukovaru, u Beogradu su sada bili predstavnici gotovo svih zemalja, a u svojim obraćanjima su Nikoliću čestitali na izboru za predsednika.

Ipak, upadljiv je bio izostanak predsednika ili premijera Hrvatske, kao i to da je BiH predstavljao samo predstavnik srpskog naroda iz trojnog predsedništva.

Nikolić je rekao da je svaka zemlja bila zastupljena onako kako misli da treba, ali je istovoremeno poručio da je spreman za razgovore sa Ivom Josipovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Skup je obeležio i izbor bivše šefa jugoslovenske diplomatije Gorana Svilanovića za generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju. Svilanović je rekao da će se na čelu te organizacije truditi da pomogne u prevazilaženju otvorenih pitanja u regionu.

„Naravno da postoji čitav niz otvorenih pitanja u regionu, to se vidi i iz činjenice da danas nije usvojen završni dokument. Ali, to su stvari koje su se događale i ranijih godina, a možda će se događati i u budućnosti, iako će svi svakako raditi na tome da se u što većoj meri postigne saglasnost. Tu i počinju moje obaveze da probam da pomognem onoliko koliko Savet može da pomogne u procesu dogovora između ovih 12 zemalja“, rekao je Svilanović.

Samitom u Beogradu, zavšreno je i jednogodišnje predsedavanje Srbije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, kojim će, narednih 12 meseci predsedavati Makedonija.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG