Dostupni linkovi

Podsticati žene da se bave politikom


Sa konferencije žena parlamentarki, Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Sa konferencije žena parlamentarki, Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Nijedna zemlja u regiji nema procent učešća žena u politici od 30 posto, kakav ima većina europskih zemalja, ocijenile parlamentarke iz regiona na skupu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina ima jedan od najnižih procenata u regiji. U Parlamentu BiH, u oba doma, sjedi osam žena, dok u Vijeću ministara nema nijedne ministrice.

Mirjana Malić
Za ovakvo stanje u velikoj mjeri zaslužan je Izborni zakon BiH, smatra Mirjana Malić, zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta BiH:

„Izborni inžinjering nije tako pravljen da bi pobijedila opcija kojoj narod nije dao povjerenje, nego da bi unutar opcije kojoj je narod dao povjerenje prošli određeni ljudi, a nikad žene.“

Najveći procent žena u politici u cijeloj regiji u iznosu od 24 posto ima Republika Hrvatska. Iako su podaci na državnoj razini dobri, na lokalnoj razini oni su poražavajući. Gordana Sobol, zastupnica u hrvatskog Sabora:

Gordana Sobol
„Nema nas više prvenstveno zato što još uvijek u Hrvatskoj glavnu ulogu u tome tko će biti na listama imaju, naravno, političke stranke. Politička vodstva, dakle vodstva tih stranaka još uvijek, osim na deklarativnoj razini kada treba stvarno pokazati da jesu za ravnopravan omjer žena i muškaraca na listama, tada padaju na ispitu.“

Republika Srbija ima 22 posto žena u politici. Jelena Travar - Miljević, zastupnica Narodne skupštine Srbije, smatra da treba raditi na što većem uključivanju žena u politici:

Jelena Travar-Miljević
„Ono na šta sam ja pokušala da ukažem tokom ove konferencije jeste da treba izvršiti rodno senzibilisanje stranaka, da treba podsticati žene da se bave politikom - jer u dosta stranaka još uvijek veći broj članova čine muškarci, tako da paralelno sa demokratizacijom i rodnim senzitivisanjem stranaka treba raditi na što većem uključivanju žena.“

Republika Slovenija ima nešto više od 14 posto žena u politici, Crna Gora 11, dok Republika Makedonija ima iznenađujuće visok procent od 22 posto politički aktivnih žena.

Sljedeća konferencija žena parlamentarki održat će se iduće godine u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG