Dostupni linkovi

Region u 2011: Divjak, Mladić, ambasada, barikade


(Fotogalerija: Region u 2011. u slikama)

Godina na isteku je obilovala političkim i drugim događajima u regionu. Pročitajte o čemu smo najviše izvještavali i šta ste najviše čitali na našim stranicama.

* mart - Hapšenje penzionisanog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka u Beču na osnovu potjernice Srbije za navodni ratni zločin u "slučaju Dobrovoljačka", skoro na godišnjicu hapšenja Ejupa Ganića po istoj osnovi u London, držalo je pažnju javnosti u region svih pet mjeseci koliko je Divjak prinudno boravio u Austriji.

Divjak se vratio u Sarajevo nakon što je austrijski sud odlučio da je zahtjev neosnovan i politički motiviran. RSE je po povratku Divjaka u Sarajevo ekskluzivno objavio dijelove njegovog Bečkog dnevnika.

* maj - Ratko Mladić, komandant vojske bosanskih Srba za vrijeme rata u BiH, je uhapšen u selu Lazarevo pored Zrenjanina, više od 16 godina nakon podizanja optužnice od strane haškog suda za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog masakra nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, opsade Sarajeva i drugih zlodjela širom BiH.

Hapšenjem Mladića, a ubzo nakon toga i posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića, Srbija je otklonila problem saradnje sa Haškim tribunalom i otvorila vrata ka dobijanju status kandidata za članstvo u EU.

* oktobar - Napad na američku amabasadu u Sarajevu

Pored toga, veliko interesovanje su izazvali prijetnja predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika da će održati referendum o sudu i Tužilaštvu BiH, izručenje i početak suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, izbori u Hrvatskoj

Pročitajte i koji su tekstovi po kategorijama bili najčitaniji na našoj stranici u 2011. godini.

TEMA -- Đokovićev reket u rukama političara

Iva Martinović je u julu analizirala kako je veliki uspjeh Novaka Đokovića, koji je svojim trudom i odricanjima došao do tri gran slam titule i prvog mjesta na svjetskoj rang listi najboljih tenisera, dočekan u Srbiji kao nacionalna pobjeda onih koji sa njom nemaju nikakve veze.

TEMA SEDMICE -- Slučaj Divjak: Politička igra sa herojem Sarajeva

Desetak dana nakon hapšenja Jovana Divjaka u Beču, Marija Arnautović je sagledala sve okolnosti ovog slučaja.

MOST -- Andrić u krivom ogledalu

Početkom godine u kojoj je obilježena 50. godišnjica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, Omer Karabeg razgovarao sa dva bh. pisca, Rankom Risojevićem iz Banjaluke i Nedžadom Ibrahimovićem iz Tuzle, o različitim tumačenjima najpoznatijeg bh. pisca među Bošnjacima i Srbima.

DNEVNIK -- Podjela Bosne ponovo je na stolu


Sarajevski novinar Amir Zukić je u hronici sedam aprilskih dana pisao o životu zemlji u kojoj su siromaštvo, beznađe i strah od rata postali svakodnevnica.

INTERVJU -- Izetbegović: Konflikt može prerasti i u fizičke obračune


Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u oktobarskom intrevjuu Dženani Karabegović, dvije sedmice nakon intervjua predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika urednici ruskog servisa RSE Irini Laguninoj, rekao da politička kriza u BiH može prerasti i u fizičke obračune ako se uskoro ne nađe rješenje za uređenje BiH koje odgovara svima.

KOLUMNA -- Dodik na jezeru Como: Nož, pizza, Srebrenica

Predrag Lucić je krajem novembra zabilježio razgovor stranačkih lidera iz BiH u Cadenabbiji u Italiji.

XS
SM
MD
LG