Dostupni linkovi

Novosadski sajam u Zagrebu


Hrvatska gospodarska komora predstavljanje Novosadskog sajma u Zagrebu, 02. februar 2011.
Hrvatska gospodarska komora predstavljanje Novosadskog sajma u Zagrebu, 02. februar 2011.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu predstavljen je u srijedu Novosadski sajam, najveći poljoprivredni sajam u regiji jugoistoka Europe, koji će se ove godine održati sredinom svibnja.

To je jedna od dvadesetak godišnjih manifestacija Novosadskog sajma, najstarije sajamske kuće u Srbiji koja godišnje organizira više od 20 sajamskih priredbi sa više od milijun posjetitelja.

Očekuje se da će ove godine na njemu sudjelovati bar dvadeset izlagača iz Hrvatske.

Ovogodišnja zemlja partner ovog poljoprivrednog sajma koji je deseti po veličini u Europi i Americi je - Portugal.

Među 1300 izlagača koje se očekuje na ovogodišnjem 78. po redu međunarodnom poljoprivrednom sajmu biti će i preko 20 izlagača iz Hrvatske, a središnji dio sajma bit će predstavljanje prehrambene industrije, poljoprivredne mehanizacije, izložba stoke i ocjenjivanje kvalitetnih proizvoda, najavio je generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić.

Ovogodišnja zemlja partner ovog poljoprivrednog sajma koji je deseti po veličini u Europi i Americi je - Portugal.

"Mi smo u određenim razgovorima i ja sam uveren da će Hrvatska biti zemlja partner naredne ili neke od narednih godina, kako se dogovorimo i kako to bude odgovaralo obema stranama"
, rekao je on

Izvršni direktor za sajamsku djelatnost Novosadskog sajma Bojan Gajić naglasio je regionalni pristup organizaciji sajamskih djelatnosti. Upravo u utorak u Zagrebu je održan sastanak predstavnika Sajma i vojvođanskih i hrvatskih zadrugara.

"Mi smo se dogovorili da uslovi koje ćemo dati hrvatskim zadrugarima budu identični uslovima koje imaju zadrugari iz Srbije, i po ceni zakupa poslovnog prostora – to su ultrabeneficirane cene – i u smislu ulaznica koje će biti distribuirane kroz Zadružni savez Vojvodine, zato šta je nama izuzetno bitno da se otvori taj treći nivo saradnje: imamo politički nivo, imamo korporativni nivo koji je verovatno najfleksibilniji, najbrže prohodan i koji može da donese najbolje rezultate"
, istakao je Gajić.

Regionalni pristup najvažniji

Regionalni pristup bio je bitan i kod portugalskog pristanka da budu zemlja partner.

"U tehničkim razgovorima sa našim partnerima u Portugalu mi smo njima obećali ne – Srbiju! Mi smo im obećali ceo region, zato što je karakter sajma takav da oni dolaze da se predstave i izlagačima i posetiocima i iz Hrvatske i iz celog regiona. I to je sigurno bio jedan od dodatnih motiva da Portugal izlaže na preko hiljadu kvadratnih metara"
, kaže Gajić.

Još malo regionalnog pristupa – na sajmu u svibnju već tradicionalno će se ocjenjivati prehrambene proizvode – vina, sireve, konditorsku industtriju i drugo.

Božica Marković, Direktorka sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore na promiciji Novosadskog sajma u Zagrebu, 02. februar 2011.
"Imamo 31 robnu grupu, stručne komisije koje su skupljene od stručnjaka iz eksjugoslovenskih zemalja uz saradnju sa univerzitetima da bi se dobio najviši kvalitet komisija koje ocenjuju određene robne grupe", naglašava Gajić.

Direktorica Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore (HGK) Božica Marković podsjetila je da tvrtke iz Slavonije preko HGK - Županijske komore Osijek već jedanaestu godinu nastupa na Novosadskom sajmu. Poljiprivredni sektor važan je i Hrvatskoj i Srbiji, jer čini oko 20 posto ukupnog izvoza u obje zemlje.

"Prostora za napredovanje ima,“ kazala je ona. "Ono što se sa gospodarskog aspekta očekuje, to je daljnja liberalizacija trgovine unutar sporazuma CEFTA, s obzirom na to da je u poljoprivredno-prehrambenom dijelu još uvijek na neki način zadržan režim kvota i režim carina, a gospodarstvo i jedne i druge strane ima interesa da se ta trgovina unaprijedi".


XS
SM
MD
LG