Dostupni linkovi

Hrvatski i srpski privrednici obnavljaju saradnju


Željko Kuprešak, (desno), hrvatski ambasador u Srbija i Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca, 18. mart 2011.
Željko Kuprešak, (desno), hrvatski ambasador u Srbija i Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca, 18. mart 2011.
Građevinska, automobilska i vojna industrija predstavljaju zajedničku razvojnu šansu Srbije i Hrvatske, zbog čega privrednici iz dve susedne države sve češće obnavljaju poslovne veze i sarađuju na realizaciji zajedničkih poslovnih projekata.

Da granice, i događaji iz nedavne prošlosti više ne prestavljaju problem potvrđuje i angažovanje dve hrvatske građevinske firme na velikim poslovima u Kragujevcu, ali i učestali susreti srpskih i hrvatskih privrednika.
Trenutno 25 hrvatskih firmi u Kragujevcu razmatra mogućnosti za proširenje poslovne saradnje.

Hrvatske kompanije „Tehnobeton“ iz Varaždina i „Koteks“ iz Osijeka, koje u Kragujevcu grade šoping mol „Plaza“ i stambeni kompleks „Nelt“, nalaze se među 220 hrvatskih firmi koje posluju u Srbiji.

Njihovi predstavnici su u delegaciji privrednika iz 25 hrvatskih firmi koje sa kolegama iz Kragujevca razmatraju mogućnosti za proširenje poslovne saradnje.

Goran Masnec, direktor Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Srbiji kaže da saradnja hrvatske i srpske privrede, posebno u oblasti građevinarstva, auto i vojne industrije predstavlja zančajnu razvojnu šansu za obe zemlje.

„Uskoro u Kragujevcu planiramo novi sastanak proizvođača autokomponenti iz Hrvatske i Srbije, pogotovu onih koji su došli ovde i koji će raditi za Fiat. Već imamo neke pregovore u sveri vojne industrije tako da u svim tim područjima pokušavamo obnoviti saradnju jer smo svi pojedinačno mali, i moramo zajedno tražiti nova tržišta“
, kaže Masnec.

Hrvatski i srpski privrednici na sastanku u Kragujevcu, 18. mart 2011.
I u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac smatraju da je neophodno brže i efikasnije povezivanje firmi iz susednih država, posebno u oblasti auto industrije.

Dušan Puača, predsednik Regionalne komore Kragujevac, kaže da su dosadašnja pozitivna iskustva, ohrabrila privrednike iz celog regiona da započnu realizaciju balkanskog klastera proizvođača auto delova, koji treba da im omogući zajednički nastup prema Fiatu i drugim proizvođačima automobila.

„Namera nam je da u periodu od dve, tri godine ponovo revitalizujemo automobilsku industriju u delu malih i srednjih preduzeća i da napravimo Balkanski auto region“
, kaže Puača.

Svi zainteresovani za proširenje saradnje

Hrvatski privrednici, koji poput Mate Marčinkovića iz riječkog Jugošpeda već posluju sa srpskim kompanijama, kaže da su veoma zainteresovani za proširenje saradnje.

„Očekujemo da ćemo uspostaviti nove kontakte, a mi i inače sarađujemo sa puno firmi iz ovog regiona“, kaže Marčinković.

Delegaciju hrvatskih privrednika u Kragujevcu predvodi Željko Kuprešak, ambasador Hrvatske u Srbiji.

On kaže da je obim investicija hrvatskih firmi u Srbiji dostigao 480 miliona evra, ali da i u vreme recesije, postoje mnogo šire mogućnosti za međusobno investiranje i zajedničko angažovanje.
Obim investicija hrvatskih firmi u Srbiji dostigao 480 miliona evra, ali i u vreme recesije, postoje mnogo šire mogućnosti za međusobno investiranje i zajedničko angažovanje.

„Kragujevac pokazuje da se i u teškim ekonomskim vremenima i u teškim vremenima recesije u svetu može razvijati. Sa investicijama od preko milijardu evra i sa novim tehnologijama otvaraju se velike mogućnosti“, kaže Kuprešak.

Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika, očekuje da će u Kragujevac, koji postaje centar automobilske industrije Balkana, pored građevinskih, doći i hrvatske firme koje se bave proizvodnjom auto delova.

Nadamo se da će u narednom periodu još hrvatskih kompanija doći u Kragujevac i da će ovde locirati svoju proizvodnju.

"Ovde već imamo njihove građevinske kompanije koje grade šoping mol Plazu i stambeni blok Nelt“, kaže Zdravković.
XS
SM
MD
LG