Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Organizovani kriminal koči integraciju regiona


Regionalni skup posvećen borbi protiv organizovanog kriminala, 28. septembar 2009.Fotografije: Vesna Anđić
Nedavna hapšenja velike kriminalne grupe na području BiH i Srbije pokazuje da države regiona sarađuju u borbi kriminala, ali i da su ozbiljno ugrožene delovanjem organizovanih kriminalih grupa. Svesne su da samo zajedničkim delovanjem i uz podršku suseda i Evropske unije,mogu zadati konačan udarac organizovanoj mafiji, zaključili su prvog dana rada u Beogradu, na regionalnom skupu posvećenom borbi protiv organizovanog kriminala, ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja regiona.

Sadašnji trenutak je izuzetno važan za podizanje efikasnosti u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa svih država na prostoru Jugoistočne Evrope, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na regionalnom skupu posvećenom borbi protiv organizovanog kriminala. On je apelovao na učesnike, ministre unutrašnjih poslova i pravde zemalja regiona, da se integrišu u sisteme, u borbi protiv kriminala jer će, u suprotnom, uslediti novi izazovi ćija će posledica biti zaustavljanje ekonomskog rasta.

„Budite uvereni da je ova Vlada Srbije i ja kao predsednik države, da smo apsolutno odlučni da zadamo konačan udarac organizovanom kriminalu na čitavom prostoru ne samo Srbije, već i jugoistočne Evrope. Računamo i na sve druge susedne države i računamo na evropske institucije u toj borbi.“


Politička fragmentacija društava na prostoru Evrope nije učinila da se fragmentizju i kriminalne organizacije, kazao je predsednik Srbije.


Vlada Srbije neće dopustiti da organizovane kriminalne grupe imaju iluziju da mogu biti jače od države i da ugrozzavaju njenu snagu i autoritet, poručio je ministar policije Srbije Ivica Dačić.

„Sigurni smo da će to doprineti uspešnoj borbi protiv organizovanog kriminala u svakoj od država regiona kao i da će ojačati zajedničke elemente u nacionalnim strategijama u borbi protiv organizovanog kriminala. Time će se dati impuls saradnji u ovoj važnoj oblasti našeg rada. Zato uspešna policijska saradnja, saradnja u oblasti ministarstava pravde, tužilaca, jeste glavni preduslov za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.“


Kako bi se otišlo i korak dalje u jačanju regionalne saradnje ministarka pravde Srbije Snežana Malović smatra da zemalje zapadnog Balkana treba da potpišu multilateralni sporazum kojim bi se uredilo pitanje izručivanja okrivljenih za organizovani kriminal.

Boris Tadić Ivica Dačić na skupu, 28. septembar 2009.
“Ovim posebno želim da napomenem saradnju tužilaštva Srbije i Hrvatske u oblasti ratnih zločina gde su međusobno ustupljeni dokazi za 26 predmeta. Uzor su i nama političarima kako dobrom saradnjom doprineti efikasnoj zaštiti naših građana. Ne samo da nećemo dozvoliti da organizovane kriminalne grupe ugrožavaju snagu i autoritet države, već im nećemo dopustiti da oni ikada imaju opasnu iluziju da mogu biti jače od države.”


Deo učesnika konferencije, pre svaga iz BiH i Hrvatske u utorak će uzeti učešće podneti predloge za zajedničko delovanje.Tokom susreta potpisano je i nekoliko međudržavnih ugovora između pojedinih država regiona. Dvodnevni susret ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja regiona, prilika je da se ojačaju i povežu regionalne institucije nadležne za borbu protiv kriminala, kaže crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

“Mi smo u Crnoj Gori imali organizovanih zajedničkih akcija sa policijama susednih država. Te akcije su dobar primer kako dalje treba nastupati. Ova regionalna konferencija je još jedan korak ka putu još tešnje saradnje, jer mislim da se te političke i svake druge barijere moraju prevazići kako bi odgovor bio jedinstven i snažan.”


Da organizovani kriminal ima posebnu težinu u regionu Balkana koji bi mogao da ugrozi njegovu stabilnost i integraciju u Evropsku uniju, ustvrdio je i pored odgovornih zvaničnika zemalja regiona i potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro.

“Zajedno sa korupcijom i pranjem novca organizovani kriminal ozbiljno šteti privredi zemalja zapadnog balkana i njihovim naporima da odgovore na globalne izazove. Kako države nemaju dovoljno kapaciteta da na ove prekogranične izazove reaguju same, Evropska unija i njene države članice u potpunosti će podržavati regionalnu i međunarodnu saradnju i razvoju efikasnih instrumenata koji su za to neophodni.”

Dvodnevnoj konferenciji o borbi protiv organizovanog kriminala prisustvuju zvaničnici 16 zemalja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG