Dostupni linkovi

"Orkestar bez granica" novo povezivanje u regionu


Premil Petrović, arhiv
Stotinu vrhunskih muzičara iz svih zemalja bivše Jugoslavije okupiće se naredne godine i krenuti na turneju po regionu i dalje – u Evropu. Pod nazivom “Orkestar bez granica”, umetnici ponovo povezuju publiku i jačaju veze na prostorima još uvek opterećenim ratnom prošlošću.

Drugom simfonijom Gustava Malera, muzičari različitih generacija iz gradova celog regiona otvoriće iduće godine zajednički projekat, kojim će, kao i nebrojeno puta do sada, umetnost doneti nova povezivanja, saradnju i uspehe. Ideja je potekla od dirigenta Premila Petrovića, a srdačno je prihvaćena u svim gradovima – od Ljubljane, preko Sarajeva i Zagreba, Beograda, Podgorice, Prištine i Ohrida.

Iako je u svetu poznata praksa da muzičari premošćavaju granice među državama, „Orkestar bez granica” biće, prema rečima Biljane Zdravković, čiji „Jugokoncert“ iz Beograda pruža produkcijsku podršku, po mnogo čemu specifičan.

“Bez ikakve ideje da ponovo ujedinjujemo državu koje više nema, želimo da probamo da objedinimo ljude koji
"Bez ikakve ideje da ponovo ujedinjujemo državu koje više nema, želimo da probamo da objedinimo ljude koji se profesionalno bave muzikom, koji u našem regionu dele iste probleme", pojašnjava Biljana Zdravković iz 'Jugokoncerta'.
se profesionalno bave muzikom, koji u našem regionu dele iste probleme i koji zajednički, udruženim snagama, mogu da pokažu neki kvalitet više ostatku sveta, a posebno Evropi. I verujemo da će zajednički rad biti jedan okidač i poruka svima koji to treba da čuju, poruka političarima da je i ovoga puta muzika, odnosno umetnost ispred njih”
, kaže Zdravkovićeva.

Novi odnosi generacija koje dolaze


Iako je kultura nebrojeno puta probijala i nastavlja da probija barijere, muzika ostaje ta koja povezuje sav “vidiljiv i nevidljiv svet”.

Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime, februar 2010, foto: Midhat Poturović
“Publika će, svojim učešćem na koncertima, moći da prenese nove emocije. Zato je to publika koja, neovisno da li je u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani ili nekom drugom gradu, čeka da je njeni muzičari povežu. Prostori u kojima smo živeli u zajednici danas bi trebali biti, prije svega uz pomoć muzike, literature i kreativnim novim odnosima generacija koje dolaze, sasvim drugačije posvećeni svom životu. Ne iluzorno, ne kroz utopije, nego kroz realne odnose koje treba graditi”, kaže direktor Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić.

Istorija nas, prema rečima muzičkog kritičara i kolumniste zagrebačkog Jutranjeg lista Branimira Pofuka, uči da umetnost gotovo nikada nije uspela da zaustavi zlo ili promeni svet, ali je to njena večna težnja. Ovaj orekstar mogao bi biti lep primer onima koji budu spremni da ga prate.

“Kao tijelo koje ne može bez suradnje, bez međusobnog slušanja jedni drugih i onda zajedničkog sviranja. Kao što sam rekao nedavno, kada se dogodio susret kulturnih delegacija koje su bile predvođene hrvatskim i srpskim predsednikom u Beogradu, jako je dobro da politika napokon slijedi umetnost jer, ipak, mnogi takvi kontakti već su uspostavljeni. Ključna je i uloga medija, naša uloga, da tome damo publicitet i da ljudi napokon počnu dobivati drugu vrstu vijesti o kontaktima naših zemalja i naroda, a ne samo da na naslovne stranice dođe kada nam mafijaši međusobno, ili dobro dobro surađuju, ili se međusobno ubijaju, ali češće ono prvo”
, kaže Pofuk.

Muzičkoj misiji, uz „Sarajevsku zimu”, Muzički bijenale Zagreb, priključla se „Remusica” iz Prištine uz Rafeta Rudija, Muzički centar Crne Gore, Ljubljanski festival i „Muzička omladina Makedonije”, dok će u perspektivi u tom orkestru biti i ono šire balkansko društvo.

Narednog avgusta, zborno mesto ansambla biće Ohrid; u oktobru još četiri u regionu, a potom ih čeka put u Pariz, Brisel i Berlin. “Orkestar bez granica” će, veruje Biljana Zdravković, stajati rame uz rame sa najboljim evropskim ansamblima.

“Jako je zgodno bilo odabrati Drugu Malerovu simfoniju upravo zbog toga što ona, krajnje simbolično, u prvom stavu počinje posmrtnim maršem, a završava se uskrsnućem”
, zaključuje Zdravkovićeva.

*****
Pogledajte video promotivni video prištinskog festivala "Remusica"

XS
SM
MD
LG