Dostupni linkovi

Važna civilna kontrola rada sigurnosnih agencija


Hrvatski sabor, Foto: zoomzg
U Zagrebu je započela druga po redu Regionalna konferencija parlamentarnih odbora za nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija u zemljama jugoistočne Europe.

„Svim je vrstama vlasti imanentno da žele proširiti svoju nadležnost i preko okvira što ih postavljaju Ustav i zakoni i da žele izbjeći nadzor i kontrolu“, podsjetio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, otvarajući regionalni skup o parlamentarnom nadzoru tajnih službi.

„Zbog toga postoji taj mehanizam koji će štititi individualne slobode i prava, ali isto tako i štititi od ugroze temeljne interese države i društva“, kazao je Bebić.

Član Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Edip Šerifov kaže kako ima velika očekivanja od ovog skupa.

„Videli ste i sami prethodnih dana kako saradnja između zemalja može da doprinese presecanju lanca organizovanog kriminala i korupcije, tako i ova za nas vrlo važna tema civilne kontrole sektora bezbednosti u regionu jeste korak napred u našoj saradnji“, ocjenjuje Šerifov.

Ima li u Bosni i Hercegovini problema sa nadzorom rada službi, pitali smo predsjednika Zajedničke komisije za nadzor nad radom sigurnosno obavještajnih agencija BiH Mirka Okolića.

„Nemamo problema. Mi imamo jedan od najboljih parlamentarnih nadzora, odnosno najboljih zakona u toj oblasti. Jedino sad - koliko se u tome uspije, to je neko pitanje pred nama“, kaže Okolić.

Skup se zaključuje u petak prezentacijom zaključaka i konferencijom za novinare.
XS
SM
MD
LG