Dostupni linkovi

Novi sporazum o saradnji policija u regionu


Ministarska konferencija u Budvi, 17. mart 2011
Ministarska konferencija u Budvi, 17. mart 2011
Regionalna konferencija ministara pravde i unutrašnjih poslova jugoistočne Evrope na temu Jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminal počela je u četvrtak u Budvi.

Konferencija je organizovana u okviru predsjedavanja Crne Gore Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi i okupila je ministre pravde i unutrašnjih poslova zemalja regiona, kao i predstavnike relevantnih međunarodnih organizacija i evropskih institucija.

Crna Gora ima problem organizovanog kriminala, ali je odlučna da ustraje u njegovom iskorjenjivanju, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, otvarajući konferenciju.

"Hoću da saopštim da Crna Gora ima problem sa organizovanim kriminalom i zbog toga želimo da se snažno uhvatimo u koštac sa ovim izazovima. Radićemo na dva fronta, istovremeno. Prvi je preventivni i suštinski – na stvaranju društvenog ambijenta u kojem će državni organi slobodno, be
"Crna Gora ima problem sa organizovanim kriminalom i zbog toga želimo da se snažno uhvatimo u koštac sa ovim izazovima", rekao je ministar pravde Crne Gore Duško Marković.
z pritisaka, primjenjivati zakon. Ambijenta u kojem treba spriječiti da oni koji su pod udarom zakona kompromituju institucije. Da političari i stranke ne vode procese, da mediji budu profesionalni i neugrožavaju krivične i pretkrivične procese. Jednom riječju, omogućiti da policija tužilaštvo i sudovi slobodno i bez pritiska primjenjuju pravo, uz puno poštovanje principa zakonitosti i odgovornosti"
, rekao je Marković.

Crnogorska policija je u četvrtak potpisala sporazume o saradnji sa kolegama u Hrvatskoj i Srbiji, što je jedan od ciljeva koje je nova Vlada sebi postavila u prvih 100 dana rada.

U ime Srbije, Sporazum je potpisao potpredsjednik Vlade, zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je ukazao na zajedničke interese regiona u oblasti bezbjednosne zaštite.

Otvorena pitanja


Ministri Dačić i Brajović nakon potpisivanja sporazuma, 17. mart 2011
"Podsjetiću vas da čak i u Interpolu postoji posebna akcija koja se svih ovih godina vodi kao akcija 'Pink panter' koja obuhvata pripadnike upravo iz našeg regiona. Šteta koju je ta grupa nanela širom sveta, od Tokija pa do SAD se meri stotinama miliona eura. Reč je dakle o najsofisticiranijim oblicima pljački zlatara i drugih radnji koje imaju velike vrednosti. Dalje, imamo veliki problem trgovine narkoticima 80 posto ilegalne trgovine narkotika iz Afganistana prolazi preko Balkana. Kada tome dodamo i veliku zainteresovanost naših kriminalnih grupa i pojedinaca da se uključe u ilegalnu trgovinu kokainom iz Latinske Amerike onda u stvari vidimo koliko je neophodno da u ovim oblastima imamo dobru i čvrstu međunarodnu saradnju, pre svega sa najznačajnijim agencijama koje se bave borbom protiv ilegalne trgovine narkoticima, kao što je američka DEA ili engleska SOCA", rekao je Dačić.

Na novinarsko pitanje o tome zašto Srbija nije na zahtjev Crne Gore izručila Veselina Vukotića, Dačić je odgovorio da je to pitanje za srpsko ministarstvo pravde.

Dačić je podsjetio da postoje otvorena pitanja između dvije zemlje kao što je pitanje dvojnog državljanstva, dok je ministar policije Crne Gore Ivan Brajović ocijenio da je u Strategiji Srbije prema dijaspori ostalo elemenata koji su ranije izazvali nezadovoljstvo zvanične Podgorice.

No dva ministra su se saglasili da su Crna Gora i Srbija spremne da te probleme sporazumno rješavaju, a Brajović je dao i konkretan predlog kako ubrzati rješavanje pitanja državljanstva.

"Ja sam spreman svim građanima Crne Gore koji su državljani Srbije koji znaju naš zakon, koji predviđa otpust iz prethodnog državljanstva da bi dobili državljanstvo Crne Gore, da napravimo spisak sa kojim bih zamolio ministra Dačića da ubrza proceduru kada mi izdamo garanciju, da ubrza proceduru otpusta iz državljanstva Srbije. U Srbiji imate drugi zakon koji omogućava dvojno državljanstvo i moram da vam kažem oko tih stvari smo se odmah razumjeli isto kao što smo se oko mnogih drugih stvari koje su bile u interesu naših građana takože vrlo brzo dogovarali"
, zaključio je Brajović.
XS
SM
MD
LG