Dostupni linkovi

Region u 2014: Od vatrenih protesta do katastrofalnih poplava


U 2014. građani regiona, pa tako i BiH ušli su sa uvjerenjem da će im biti bolje, barem za mrvicu u odnosu na godinu ranije. No, praznično raspoloženje i njihova očekivanja u bolje sutra, bila su kratkotrajna.

Odmah u februaru dogodila se revolucija na ulicama bosanskohercegovačkih gradova. Nekoliko hiljada građana palilo je sve što je na bilo koji način podsjećalo na vlast. I taman kada su protesti počeli da padaju u zaborav, ovdašnje građane zadesila je nova tragedija. Poplave i klizišta u sjeveroistočnoj i zapadnoj Bosni uništili su sve, piše u tekstu o 2014. u BiH Dženana Karabegović.

I u Srbiji su poplave obeležile proteklu godinu. Koliko je priroda uz pomoć zapuštenog sistema odbrane od poplava bila efikasna u destrukciji, početak obnove obeležila su kašnjenja. Rokove za završetak novih kuća nadležni su sa jeseni pomerali na početak zime, a onda i na kraj 2014, piše Milan Nešić u tekstu o događaju godine u Srbiji.

Godina 2014. na Kosovu biće sigurno upamćena po institucionalnoj krizi. Bivša vladajuća koalicija koju su činili Demokratska partija Kosova i Alijansa za novo Kosovo već su na početku godine počele da gube većinu u Skupštini, i bilo je pitanje dana kada će se izglasati nepoverenje Vladi. S druge strane, bila je ovo i godina uspjeha kosovskih sportista, piše Amra Zejneli u tekstu o događaju godine na Kosovu.

U Hrvatskoj je, uz poplave, solidarnost sa poplavljenima bila događaj godine.

Nakon svibanjskih poplava, cijela Hrvatska sakupljala je humanitarnu pomoć, stradalima u poplavi nudio se smještaj, volonteri iz Hrvatske gorske službe spašavanja postali su narodni junaci, piše Enis Zebić u tekstu o događaju godine u Hrvatskoj.

Većina građana smatra da se u godini koja je na izmaku u Crnoj Gori ništa značajnije nije dogodilo ni na političkom ali ni na ekonomskom i društvenom planu, a izostali su i veliki uspjesi na sportskoj sceni na koje su nas, kako ocjenjuju građani Podgorice - "naši sportisti navikli", piše Lela Šćepanović.

Redovni predsednički i vanredni parlamentarni izbori, kao i sve što se događalo u vezi njih, obeležilo je 2014. godinu u Makedoniji, piše Blagoja Kuzmanovski u tekstu u kojem podseća na tok i posledice izbora.

XS
SM
MD
LG