Dostupni linkovi

Region mora ozbiljno shvatiti prijetnje džihadista


Scena iz propagandnog filma

Ekstremistička organizacija Islamska država objavila je propagandni video–snimak, u kome preti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu.

Video, pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", objavio je El Hajat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu. Na snimku su, između ostalog, prikazani i pripadnici Islamske države koji su došli sa Balkana.

Propagandna poruka Islamske države bila je i tema o kojoj se razgovaralo na Petom jublarnom – „To be secure- Forumu“ koji se održava u Budvi u okviru panela o pitanju stranih boraca, što kako je konstatovano, predstavlja jednu od najspecifičnijih prijetnji stabilnosti jugoistočne Evrope. Više o tome možete pročitati u tekstu "Strani borci - opasnost po zajednicu iz koje dolaze".

Komentarišući poruku džihadista Islamske države koji su pozvali muslimane Balkana da im se pridruže ili pokrenu napade na samom Balkanu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je rekao da se radi o prijetnji i strašnoj potvrdi činjenice da u Bosni i Hercegovini postoji problem terorizma. On je izrazio očekivanje da institucije koje se bore protiv terorizma pojačaju saradnju:

Sasvim sigurno da je ovo prijetnja. Radi se sigurno o jednoj strašnoj potvrdi činjenice da imamo problem terorizma u Bosni i Hercegovini. Mislim zaista da ovo treba da razbije iluziju kod svih onih koji nisu htjeli da prihvate da mi objektivno imamo taj problem u BiH i mislim da moramo prema svim ljudima koji su uključene u takve aktivnosti, da budemo vrlo oštri jer se radi o direktnoj prijetnji za bezbjednost svih ljudi koji žive u BiH.“

Policija Kosova je, nakon objave filma, saopštenjem obavestila javnost da Kosovo "za sada nije pod nekim velikim rizikom od terorizma, ali, kao i druge razvijenije države Evrope i šire, nije imuno od toga".

Policija je saopštila da "prati sve aktivnosti fizičkih ili pravnih lica za koje postoje informacije da mogu predstaviti rizik ustavnom poretku u budućnosti, ili da su počinili neko krivično delo".

Iz Vlade Kosova kažu da su sigurosne vlasti spremne da reaguju na svaku pretnju. Edon Miftari, savetnik za bezbednosna pitanja kosovskog premijera, dodaje da su vlasti spremne da reaguju i na pretnje koje su predstavljene u objavljenom videu.

"Ukoliko policija putem analize i saradnje sa kosovskom Obaveštajnom agencijom utvrdi kredibilitet u tim pretnjama, verujem da će poduzeti potrebne mere", kazao je on.

Povodom objavljenog videa reagovala je i Islamska zajednica Kosova. Portparol Ahmet Sadriu je kazao da ova zajednica oštro osuđuje pretnje Islamske države upućene regionu.

"To nema nikakve veze sa islamom, zato što islam ne odobrave pretnje za ubistva i uništenja. Mi kao institucija osuđujemo takva predstavljanja, ali i apelujemo na državne institucije da budu budne i da prate te stvari", kazao je on.

Od nadležnih u Srbiji do ovog trenutka je reagovao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Nećemo dozvoliti da neko na nama isprobava terorističke napade“, poručio je Stefanović.

Ovaj propagandni film pokazuje da ekstremisti Islamske države jako dobro razumeju kako u moderno vreme treba voditi rat, ocenjuje u izjavi za RSE vojni analitičar Aleksandar Radić.

Terorizam, pretnja koja je donedavno delovala jako daleko, prelazi prag Balkana, smatra Radić.

„Ekstremisti pokazuju da su kameru i društvenu mrežu shvatili kao jednako efikasno, ako ne i vrednije sredstvo nego što je to automatska puška. Mehanizam straha koji stvaraju uspeva da umanji volju protivnika da se suprotstavi i zapravo vide da im je adut na duže staze propaganda. S te strane je potpuno razumljivo da je produkcija filmova koje prave solidna. Reč je o jednom svrsishodnom delovanju. Poručuje se da neko može biti otrovan u komšiluku, da niko nigde nije bezbedan. Svako ko misli da je potpuno izuzet od bilo čega što ima političku težinu ipak može biti meta islamskih terorista“, kaže Radić u tekstu “Na pretnje ISIS-a treba konstruktivno reagovati”.

 • 16x9 Image

  Amra Zejneli

  (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

 • 16x9 Image

  Milan Nešić

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

 • 16x9 Image

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG