Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reginina pesma plagijat ministrove?


Grupa Regina

Oko pesme "Bistra voda", kojom na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije grupa "Regina" predstavlja Bosnu i Hercegovinu, podigla se medijska buka, budući da srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić tvrdi da pesma liči na jednu njegovu pesmu, koju je komponovao za muzičara Kikija Lesandrića.

Ministar Mlađan Dinkić, koji se, pored svoje profesionalne opredeljenosti za ekonomiju, povremeno bavi i muzikom, tvrdi da pesma grupe "Regina" "Bistra voda" u refrenu liči na njegov "Oltar", pesmu koju je komponovao za Kikija Lesandrića i koja se nalazi na njegovom aktuelnom albumu "Mesec na vratima":

"Pokaj se, prinesi mi svoj dar..."
Dinkić tvrdi da ne želi da se oko ovog sporenja pravi veliki problem, pa kao kompromisno rešenje predlaže da se njegovo ime, kao koautorsko, upiše ispod pesme "Bistra voda". Međutim, autor ove pesme Aleksandar Čović, alijas Aca Regina, jasno poručuje:
"Grupa "Regina" u Moskvi nastupa sa pesmom "Bistra voda", koja će, naravno, biti potpisana mojim imenom."
"Rodi me, u majsku zoru kupaj me u bistroj vodi..."
Kako bi se otklonila ova dilema, po dogovoru menadžera grupe "Regina" Rake Marića i Kikija Lesandrića, ekspert iz Srbije, muzičar Sloba Marković, napravio je analizu pesme i utvrdio da se "može doneti zaključak da u dve melodije postoji sličnost u melodijsko-ritmičkom načinu predstavljanja:
"Došao sam do zaključka da su refreni obe melodije slični u preko 75 odsto nota. To sam uradio uopšte ne razmišljajući o tome koja pesma je original, a koja to nije, odnosno nisam znao koja pesma je prva nastala. Dakle, ništa ne mogu da govorim o plagijatu, o plagijatu mogu da govore pravnici, strane koje su u sporu po tom pitanju itd."
Autor sporne pesme Aca Regina kaže da je "Bistru vodu" komponovao u decembru prošle godine i tvrdi da je ona isključivo njegov autorski rad:
"Nijednu drugu pesmu, ne samo pesmu gospodina Dinkića, čiji rad kao autora cenim, nisam slušao niti sam uopšte razmišljao o nekoj drugoj dok sam pravio moju pesmu. Dakle, stojim iza toga da je pesma apsolutno moje delo. Onaj ko posluša moju pesmu i pesmu "Oltar" gospodina Dinkića shvatiće da se radi o potpuno drugoj atmosferi, da pesme nemaju dodirnih tačaka po tom pitanju. Polemika se vodi o prvih nekoliko tonova refrena, ali moram da kažem da se tu radi o jednostavnoj muzičkoj skali i da se trenutno mogu naći desetine primera gde refreni počinju na isti način."
Aca Regina podseća na činjenicu, da bi nešto bilo proglašeno plagijatom ili koautorskim delom četiri takta moraju da budu identična, što, kako kaže, ovde to nije slučaj:
"Naravno, potražio sam i mišljenje eminentnih stručnjaka iz regiona i dobio sam nekoliko ekspertiza, iz Sarajeva, Banjaluke i Beograda, koje su potvrdile moje mišljenje da se ne radi o plagijatu već da je pesma "Bistra voda" isključivo moje delo."
Menadžer grupe "Regina" Raka Marić, takođe, tvrdi da nema govora da se radi o plagijatu i duboko veruje da predstavnik Bosne i Hercegovine na ovogodišnju Evroviziju putuje u Moskvu sa dobrom pesmom:
"Odlazak grupe "Regina" u Moskvu ni u kom slučaju ne dolazi u pitanje. Momci su potpisali tu pesmu i stoje iza nje, a iza svega toga stoji i stručna komisija koja je tu pesmu i poslala u Moskvu. Dakle, Televizija Bosne i Hercegovine i njena stručna komisija odredili su da ta pesma ide na Evroviziju i nisu pronašli nikakve nepravilnosti. Posle ovih događaja i natpisa koji su se pojavili u štampi o autorstvu pesme, o tome najviše mogu da kažu stručni i kompetentni ljudi, a ja to na žalost nisam."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG