Dostupni linkovi

Regiju pogodili mrazevi i snijeg


Mraz je tokom vikenda odnio dva života u BiH i četiri u Srbiji, dok je zbog velikih snježnih padavina u pojedinim mjestima u regiji dolazilo do saobraćajnog kolapsa.

U Bosni i Hercegovini tokom vikenda od hladnoće umrlo dvoje ljudi. Prvi slučaj zabilježen je u subotu u mjestu u Čelinac, gdje je u voćnjaku od posljedica smrzavanja preminula jedna osoba. U nedjelju je pored puta u banjalučkom naselju naselju Jošikova Voda, u zaseoku Mučalovići, pronađena promrzla osoba koja je nedugo nakon toga od posljedica smrzavanja preminula u Kliničkom centru Banjaluka, javlja Dženana Halimović.

U ponedjeljak ujutro je u BiH najhladniji bio Sokolac sa minus 24 stepena Celzijusa. Visina sniježnog pokrivača najviša je na Bjelašnici, a potom na Čemernom, gdje se saobraćaj odvija otežano i uz pojačan oprez.

Zbog hladnoće i poledice na kolovozima zabilježen je i povećan broj saobraćajnih nezgoda. U Bijeljini ih je u protekla 24 sata bilo 11 od čega jedna u kojoj je jedna osoba poginula.

I u Sarajevu je, zbog leda na cestama, bilo lakših povreda zadobijenih u saobraćajnim nezgodama. Također je zbog vremenskih neprilika povećan broj pacijenata koji su zbog padova i lomova zatražili ljekarsku pomoć.

Zbog klizavih ulica usljed snježnih padavina, u Banjaluci je zabilježeno je 13 padova, sa lakšim povredama.

Snijeg će ponovo padati tokom noći s ponedjeljka na utorak i to u sjeverozapadnim i zapadnim dijelovima zemlje. Saobraćaj se odvija bez većih poteškoća, ali s obzirom na veoma niske temperature na cestama ima poledice i ugaženog snijega pa vozači trebaju biti na oprezu.

Situacija u Srbiji je i su od hladnoće u proteklih nekoliko dana preminule četiri osobe.

U ponedjeljak je većina puteva prohodna, izjavio je načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.

"Nakon sjednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije najvjerovatnije ćemo vidjeti da li će se ići u pravcu proglašenja vanredne situacije za teritoriju autonomne pokrajine ili za jedan njen dio", rekao je Marić.

On je istakao da u ovom trenutku nema zavejanih putnika.

Saobraćaj se i dalje odvija otežano i usporeno zbog ugaženog snijega, vlažnih i djelimično zaleđenih kolovoza.

Posle vikenda u Vojvodini, kada je snijeg skoro u potpunosti paralisao Bačku i Banat, u ponedeljak je situacija znatno bolja. Zbog posljedica nevremena, na području Zrenjanina i tri susjedne opštine u Srednjobanatskom okrugu proglašena je vanredna situacija i u ponedjeljak nema nastave u osnovnim i srednjim školama.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je u nedjelju uveče da problema u gradu ima, ali da će gradske službe učiniti sve da se život odvija normalno iako je palo više od 30 centimetara snijega i temperatura se spustila ispod nule.

U Crnoj Gori su prestale padavine koje su zabilježene tokom vikenda. Najhladnije je na sjeveru države u Kolašinu, Bijelom Polju i Pljevljima gdje su u ponedjeljak ujutro zabilježene temperature od minus 15 do minus 19 stepeni, a snježni pokrivač je najveći na Žabljaku 72 centimetara.

U Podgorici i primorju, u jutarnjim satima je temperatura takođe bila oko nule. U prvom dijelu dana je uglavnom sunčano, dok se poslijepodne očekuje jače naoblačenje, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda. A u noći između ponedjeljka i utorka na primorju će padati uglavnom kiša i susnježica, a u ostalom dijelu zemlje snijeg.

Stabilizacija vremena se očekuje u sredu i četvrtak, a u petak meteorolozi najavljuju novi ciklon. Ciklon koji je prošao Crnom Gorom tokom vikenda izazvao je nestanak struje u mnogim selima na sjeveru Crne Gore, a bez električne energije je Šavnik.

Hrvatska se u ponedjeljak probudila uz izrazito niske temperature. Najhladnije je bilo na Crnom Lugu na Risnjaku gdje je izmjereno minus 18 stepeni. U Zagrebu je izmjereno minus 11 stepeni. Meteorolozi su najavili nove padavine.

Mnogi Zagrepčani su zbog saobraćanog haosa odustali od čekanja tramvaja i autobusa te na radna mjesta krenuli - pješice.

Zbog težih povreda i prijeloma u padu na zaleđenim ulicama, do podneva je u zagrebačkoj Klinci za traumatologiju pregledano 80 pacijenata, od kojih je 15 zadržano na liječenju, rekla je za Hinu dr. Ana Čizmić iz ambulante te klinike.

Hrvatske željeznice su saopštile da su kašnjenja brzih i međunarodnih vozova do 60 minuta.

Na području Karlovca, Novske, Vinkovaca, Moravica i Rijeke dio putničkih regionalnih vozova je otkazan.


Inače, ljekari građanima svuda savjetuju nošenje kapa i šalova, kao i prilagođavanje temperature u kućama i stanovima, te izbjegavanje naglog izlaženja iz toplog na hladno.
XS
SM
MD
LG