Dostupni linkovi

Zajednička kandidatura za EP u nogometu nemoguća


Sa SP u nogometu 2010
Sa SP u nogometu 2010
U znaku nogometa i završnice Svjetskog nogometnog prvenstva, na internetskim se forumima posljednjih dana vodi poprilično živa rasprava i o mogućoj zajedničkoj kandidaturi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine.

Idejom se prvi pozabavio njemački Deutsche Welle, mediji prenose pozitivne rakcije čelnika nogometnih saveza BiH i Srbije, no čelnici Hrvatskog nogometnog saveza vrlo su suzdržani, a javnost podijeljena iz političkih, a još više –financijskih razloga.

"Šta, da se Hrvatska i Srbija kandidiraju, i BiH?! Pa, nisu baš našli države za zajedničku kandidaturu. Mislim da je to nemoguća misija!"

RSE: Politički ili financijski?

"Politički, nego što, politički i međuljudski. Nek se, recimo, izvuče Hrvatska u grupi koja će igrati utakmicu u Srbiji pa da Hrvatsku moram gledat u Beogradu na Marakani?! Ma, ne dolazi u obzir."

"Pa,ne bi bilo loše. Sama Hrvatska nije financijski u stanju za bilo kakvu kandidaturu, ovako zajedno možda."

"Ne, ne bi bilo dobro, ne podnose se ni jedni ni drugi tak' da ne bi bilo dobro."

"Ma, mislim da će se za 10 godina do kraja stišat sva ta politička situacija i napetosti."

"Mislim da su u prvom redu političke, ali i financijske prepreke velike. Nijedan stadion u Hrvatskoj nije za takvo natjecanje .Čuo sam da bi trebali imati čak četiri stadiona po standardima FIFE, preskupo je to i protiv toga sam."

"Ma, nek ide i nek se kandidira tko s kim hoće, nemam ništa protiv, al' nemamo mi novaca ni za živjeti, a kamoli za takvu organizaciju."

"Ja također mislim da je to nemoguće. Nemamo mi gdje ugostiti nogometne reprezentacije, nemamo mi ni stadione ni išta. Ni mi, ni Srbija, a ni Bosna, nitko čovječe, ne zna se tko manje ima..."

U HNS-u oštro protivljenje

Mediji prenose izjavu predsjednika HNS-a Vlatka Markovića koji odbacuje takvu ideju, naziva je glupošću lansiranom iz laboratorija loših novinara.

"Ne pada nam na pamet ulaziti u takvo što", izjavio je ,uz ostalo Marković.

No, u današnjim izjavama za program RSE u Hrvatskom su nogometnom savezu bili vrlo suzdržani. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić kaže da je sama ideja o zajedničkoj organizaciji Europskog nogometnog prvenstva 'nepoznatog izvora i nepoznatog porijekla'

„Ne znamo izvor ni porijeklo te ideje. Jedino što mogu reći da u okviru naše kuće o tome uopće nije bilo razgovora,niti kao o ideji, a kamo li kao o inicijativi!“, kazao je za RSE Zorislav Srebrić.

Novinar Jutarnjeg lista Hrvoje Slišković kaže da je ideja, ili barem njezin plasman, potekao iz njemačkog „Deutsche Welle“:

„Ali ja mislim da to ne može proći. Mislim da je to preskupo, apsolutno preskupo, prije bilo kakve rasprave o čisto političkim problemima. Vidimo što nam se dogodilo i s ovim objektima od nedavnog Svjetskog rukometnog prvenstva, pogotovo u ovoj situaciji gdje država nema novaca ni za puno važnije stvari u sportu, a ni za puno važnije stvari u svakodnevnom životu.“

Direktor Nogometnog kluba Osijek Mile Dumančić također ističe financijski problem, ali još više organizacijski, bez obzira što je riječ tek o 2020. godini.

„Teško bi se još ušlo u navijačke skupine i organizacija tako velike manifestacije na tako širokom prostoru bivše države mislim da nije izvediva“, kaže Dumančić.

Unatoč svemu, ideja da Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina zajednički organiziraju Europsko prvenstvo u nogometu 2020., doživjela je velik odjek na raznim internetskim forumima, ističe za naš program novinarka Nacionala Martina Čižmić:

„Zaintrigirala ih je ta ideja i, evo, mogu reći da je čak na Wikipediji, kao jedna od potencijalnih kandidatkinja za organizaciju EP 2020. navedena Hrvatska BiH i Srbija. Nisam na forumima primijetila posebno negativne komentare u političkom smislu, mislim da je više problem novac jer u pitanju su milijuni eura i da li te tri države, s obzirom na svoju gospodarsku situaciju, mogu uopće skupiti te novce. Ali, ako se države odluče i dogovore, naći će se i novac“, smatra Čižmić.
XS
SM
MD
LG