Dostupni linkovi

Regija i EU: Korak naprijed natrag dva


Ilustracija
Ilustracija
Zemlje regije različito su napredovale na putu ka Evropskoj uniji, uglavnom zavisno od unutrašnjih problema, stepena demokratizacije društva, pa i političkih odnosa sa susjedima.

Hrvatska je daleko ispred, te ulazi u Europsku uniju 1.jula 2013. To je ciljani datum i službeni Zagreb vjeruje da, nakon dugih i mukotrpnih pregovora više ne bi trebalo biti iznenađenja.

Dosad je, od 27 članica Europske unije, hrvatski pristupni Ugovor ratificiralo 14 država, a hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u intervjuu za RSE kaže kako vjeruje da će to do kraja godine učiniti i više od 20 zemalja.

Crna Gora je u posljednjoj fazi pred sticanje punopravnog članstva, međutim, do krajnjeg cilja ipak ostaje još čitav niz godina reformisanja cjelokupnog društva i sistema.

Ipak, status kandidata i otvaranje pristupnih pregovora samo su, čini se, tek prvi korak na putu dugom više godina, ocjena je iz teksta Esada Krcića Crna Gora pred vratima EU još nekoliko godina.

Ovih dana postalo je izvjesno da će Srbija na slijedeći korak u evropskim integracijama čekati bar još pola godine, nakon što su domaći zvaničnici otvoreno rekli da su male šanse da do kraja 2012. Beograd dobije datum za početak pregovora.

Pitanje fusnote i predstavljanja Kosova na međunarodnim skupovima, samo je mali korak koji je preduzela nova vlast jer ono što kao slijedeću fazu Evropska unija traži je hitan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodi Zoran Glavonjić u tekstu Srbija stoji na putu evrointegracija.

BiH još uvijek nije predala ni aplikaciju za članstvo u EU, jedina je u regionu koja krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan 2008., kasni u izradi nacionalnog ili programa integrisanja i tek je na putu da usvoji sistem koordinacije između različitih nivoa vlasti u ispunjavanju „evropskih zadataka“.

Mapa puta iz juna ove godine, potpisana u Briselu, već bilježi „probijanje“ rokova, čime se ponovo pokazuje izrazita neodgovornost bh. političara, piše Gordana Sandić Hadžihasanović u tekstu Evropa samo deklarativno.

Sve dok je prisutno veliko siromaštvo, korupcija, i nezaposlenost uspješan put ka evrointegracijama za Kosovo ne djeluje obećavajuće.

Iako dužnosnici kažu da rade dovoljno na tom putu, njihov rad vidjeće se u oktobru kada će Evropska komisija odlučiti da li da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što bi bio prvi konkretan korak Kosova na putu evrointegracija, piše Amra Zejneli u tekstu Građani Kosova ne nadaju se skorom članstvu u EU.
XS
SM
MD
LG