Dostupni linkovi

Regata i saradnja Srbije i BiH: Lim - reka koja spaja


Rafting na Limu, 17. avgust 2013.
U okviru razvoja prekogranične saradnje, opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH, u subotu je po šesti put organizovan „Međunarodni limski biatlon Priboj - Rudo - Setihovo - regata za sve". Oko 500 raftera je krenulo Limom i oko 15 sati prešlo granicu sa BiH. Ova zanimljiva manifestacija ima dve discipline, rafting i biciklizam.

Lim je još jednom pokazao svu svoju lepotu, i na svoje talase privukao oko 500 raftera iz Prijepolja, Čačka, Ljubovije, Banjaluke, Užica, Bajine Bašte, Niša, Lajkovca i gradova domaćina.

Spoju adrenalina, lepote i neponovljivog događaja na bukovima Valine nisu odoleli ni članovi arhometalurške ekipe iz Nemačke, Italije, Engleske i Rusije koji rade na međunarodnom projektu istraživanja rane metalurgije na Balkanu u pribojskom naselju Jarmovac.

Vesna je iz Lajkovca, i nije na Limu prvi put, ali na ovoj deonici jeste. Splavarila je od Berana do Prijepolja, kaže da je Tara najlepša, ali i da Lim ima svojih draži i da je ovo je jedan događaj koji treba doživeti.

"Bio sam na Drinskoj regati, ovde sam prvi put, oduševljen sam i prirodom i rekom i organizacijom. Pored Čačana u čamcu su još i prijatelji iz Prijepolja, Priboja i Rudog. Imamo svu potrebnu opremu, a pošto prelazimo državnu granicu imamo i sva potrebna dokumenta," priča Milan iz Čačka.
Rafting na Limu, 17. avgust 2013.
Rafting na Limu, 17. avgust 2013.

Aleksandar Aca Pastir iz Banjaluke, predsednik balkanske i instruktor svetske rafting federacije, vođa ovogodišnje regate za RSE je potvrdio da je vreme da se Lim promoviše kao turistička destinacija.

"Moramo da shvatimo da je Lim reka koja spaja države i da je to priča koju treba ispričati. Za mene kao ljubitelja prirode vrlo je važno da obale Lima budu potpuno čiste. Ono što ja zagovaram to je povezivanje više opština kroz koje protiče Lim, od izvora do ušća, jer Lim zaslužuje jednu petodnevnu regatu koja bi povezivala, Crnu Goru, Srbiju i BIH, i verujem da će se i lokane vlasti i rafteri ubrzo odlučiti za takav događaj. Posebna pažnja ove godine posvećena je bezbednosti učesnika, svi učesnici regate imaju potrebnu opremu, a unošenje alkohola u čamce je strogo zabranjeno."

Stazu od Priboja do Rudog oko 33 kilometra rafteri prelaze za oko četiri sata do krajnjeg odredišta Setihova gde ih čekaju bukovi Valine. Pre avanture na bukovima, u Rudom – BiH, za sve je kratki odmor uz neizostavan vojnički pasulj.

Raftere uz obalu Lima prate i biciklisti iz Priboja i Rudog prolazeći kroz živopisan predeo levom stranom Lima. Propratni deo ovgodišnje manifestacije finansiran od strane EU i Vlade Švajcarske kroz program EU PROGRES je i “Lim fest“ na kome su se prethodne dve večeri smenjivale lokalne rok grupe, a petak uveče je niška grupa Galija održala pravi rok spektakl.

Pokrovitelji međunarodnog Limskog biatlona su opštine Priboj i Rudo, Opštinska razvojna agencija iz Rudog i Turistička organizacija Priboj.
  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG