Dostupni linkovi

Negativan izvještaj Briselu


Bosna-Herzegovina - Miroslav Lajcak, Sarajevo, 10Oct2007
Bosna-Herzegovina - Miroslav Lajcak, Sarajevo, 10Oct2007

Najavio je da će ministre vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije informisati da bosanskohercegovački politički lideri nisu uspjeli postići dogovor. Sve ima svoje posljedice, kazao je Lajčak, pa tako i neuspjeh u razgovorima o reformi policije:

«Ja se vraćam iz Brisela kao visoki predstavnik, ima puno posla ovdje i za visokog predstavnika - i ja nastavljam svoj posao za dobrobit i dobro zemlje i njenih građana.»

Propast reforme policije pokazuje da BiH posljednjih godina nije vodila politiku reformi i približavanja Evropskoj uniji, već politiku inata, kaže predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić:

«Pa ja ponovno ponavljam da inat politika ne vodi Bosnu i Hercegovinu ka Briselu i ka Vašingtonu, nego vodi do novih zapleta, sa nejasnim rezultatom. Ja mislim da iz ovoga procesa reforme policije svi možemo izvući pouke, da ono što je svetinja u svakoj zemlji, to je ustav - iako nije idealan, nije dobar -dok ne dođe do njegovih promjena i da niko nema pravo da prihvati nešto što je izvanustavno.»

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić podsjeća da je Evropa već godinama tolerisala odbijanja različitih prijedloga za preuređenje policijskih struktura u BiH:

«Nastavićemo sa reformama. Treba voditi računa o tome šta se dogodilo u BiH, u kakvoj je situaciji BiH - i šta ko hoće u BiH, ko hoće državu BiH.»

Na pitanje da li nakon Lajčakovog povratka iz Brisela očekuje pritiske na političke lidere u BiH zbog nepostizanja dogovora o reformi policije, Silajdžić odgovara:

«Oni što hoće Bosnu i Hercegovinu imali su sasvim dovoljno i pritisaka, i opsada, i gladi, i 90 milimetara, i 60 milimetara, i logora, i genocida itd. Ne znam šta bi nas moglo više obradovati. Sve smo probali. A napor da se reforme učine čini, nažalost, nonstop jedna strana.»

U Uredu visokog predstavnika u Sarajevu kažu da pitanje reforme policije ostaje ključno kada je riječ o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, ali ne i kao prioritet visokog predstavnika. Portparol Mario Brkić podsjeća da je za ponedjeljak u Briselu najavljen sastanak šefova diplomatija Evropske unije, ali i sastanak Vijeća za inplementaciju mira koji je zakazan za kraj mjeseca:

«Poruka domaćih lidera, odnosno njihovo NE Evropskoj uniji zasigurno će obojiti i jedan i drugi sastanaka. Visoki predstavnik će se po povratku iz Brisela oglasiti o budućim planovima i aktivnostima. Ovo je definitivno kraj ovog poglavlja, svi rokovi su prošli i novi se neće postavljati.»

Predstavnici političkih stranaka, i nakon neuspjelih pregovora i ocjene visokog predstavnika da nema pomaka u reformama, kao i izvjesne odluke da BiH ne može parafirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nastavljaju međusobna optuživanja i prebacivanje odgovornosti. Čelnici stranaka, naime, do sada nisu uspjeli pronaći kompromis niti o jednom ponuđenom protokolu za reformu policije. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u BiH Dragan Čović upozorava:

«Da će odluke koje će se donijeti petanestoga u Briselu biti tako rigorozne prema ovom prostoru BiH u odnosu na sve druge iz našeg regiona, da ćemo dugo osjećati te posljedice.»

Političari neuspjeh pregovora objašnjavaju činjenicom da su razlike u pristupu reformi policije bile prevelike. Predstavnici stranaka u RS-u ocjenjuju da dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica koja je odbila sporazum Dodik - Silajdžić. Savez nezavisnih socijaldemokrata neće prihvatiti bilo kakvu vrstu političkog kažnjavanja, kategoričan je lider ove partije Milorad Dodik:

«Nema nikakvih kažnjavanja. Ako bude bilo kakvih pomjeranja u tome, mi ćemo to odbiti. A odbijanje znači da će vlada i parlament odbiti, da nećemo prihvatiti nikakvo nametanje reforme policije. A u svakom slučaju oko reforme policije, ako želite da ponovo pokrenete proces mora u vašem prijedlogu da se jasno nađe, velikim slovima napisano, policija RS-a, sa nadležnostima u RS-u, sa strukturom koja je prepoznatljiva i samo takva policija može da bude dio strukture policije u BiH. Nijedna druga ne može.»

Reforma policije u Bosni i Hercegovini bila je ključni uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Kazne za neučinjeno iz Brisela se mogu očekivati već u ponedjeljak. Miroslav Lajčak je već najavio da će se sa sastanka sa šefovima diplomatija Evropske unije vratiti ne kao evropski izaslanik već kao visoki predstavnik koji u Bosni i Hercegovini ima još mnogo posla.

XS
SM
MD
LG