Dostupni linkovi

Propala još jedna šansa za Sporazum sa EU


روز انتخاب
روز انتخاب

Samo tri dana pred istek roka koji je za utvrđivanje osnovnih prinicpa reforme u BiH postavio Brisel, propao je dogovor lidera političkih stranaka o tom pitanju. Time je propuštena šansa za parafiranje Sporazuma sa EU.

Lideri parlamentarnih stranaka ni danas nisu postigli dogovor o ključnim elementima reforme policije u BiH. Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je kazao novinarima nakon sastanka da će se iz Brisela vratiti "ne kao specijalni predstavnik EU, nego kao visoki predstavnik, jer u BiH ima još posla koji se treba uraditi kako bi se pomoglo građanima."

Današnji pregovori o reformi policije su propali, izjavio je lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, napuštajući zgradu Parlamentarne skupštine u Sarajevu u kojoj su se održavali pregovori. "Pregovori su propali. Razlike iz RS su bile tolike da ih nije bilo moguće prihvatiti. Oni ne žele da lokalne policijske strukture budu dio Ministarstva bezbjednosti BiH", rekao je Tihić.

Pregovori su vođeni o posljednjem prijedlogu o reformi policije, koji su dostavili čelni ljudi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić. Njihov protokol o reformi policije predviđa postojanje 12 lokalnih policijskih tijela, od kojih bi jedno bila policija Republike Srpske. Dokumentom je precizirano da u Federaciji BiH postoji deset lokalnih policijskih tijela koja bi pratila mjesnu nadležnost postojećih kantonalnih tužilaštava. Lokalno policijsko tijelo Brčko Distrikta odgovaralo bi direktno policijskim strukturama na nivou BiH.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota pojašnjava za naš program na koji način je, prema ovom protokolu, ustrojena policija RS-a:

«Ona se sastoji od pet operativnih oblasti, oragniziranih sukladno s mjesnom nadležnošću postojećih okružnih tužiteljstava, s dodatkom posebne operativne oblasti Srebrenica koja ostaje u okviru granica postojeće mjesne nadležnosti okružnog tužiteljstva.»

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić je uoči sastanka izjavio da je svako rješenje koje ne vodi računa o integraciji BiH i onome šta se dogodilo na ovim prostorima neprihvatljivo za ovu stranku:

«Neprihvatljivo je za Stranku za BiH čija je platforma integracija BiH, integracija našeg društva i put prema Evropi.»

I u Stranci demokratske akcije imaju primjedbe na najnoviji protokol o reformi policije. Generalni sekretar stranke Amir Zukić:

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da u prijedlogu dva HDZ-a ima dosta dobrih elemanata, ali da je jedan od njih vrlo problematičan:

«To je što se policija RS-a definiše kao upravna organizacija Ministarstva bezbjednosti.»

Međunarodna zajednica dala je rok predstavnicima političkih partija u Bosni i Hercegovini da do 15. oktobra usvoje reformu policije, kako bi zemlja parafirala sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG