Dostupni linkovi

Referendum za zakonsku zabranu 'outsourcinga'


Potpisivanje za referendum, Zagreb, 5.lipnja 2014.
U Hrvatskoj je u organizaciji 17 sindikata javnih službi započelo prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se zatražila zakonska zabrana izdvajanja pomoćnog osoblja iz državnog i javnog sektora i njihovo prebacivanje privatnom sektoru, takozvani 'outsourcing'. Vlada najavljuje izdvajanje oko 26.500 zaposlenih.

Zagreb je jedan od 129 hrvatskih gradova u kojima je počelo prikupljanje 375.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma koji traži zakonsku zabranu 'outsourcinga' – izdvajanja 26.500 zaposlenih u javnom i državnom sektoru, takozvanog pomoćnog osoblja - čistačica, tehničkog osoblja, domara i slično - sa proračuna i njihovo prepuštanje privatnim agencijama.

Organizatori su 17 sindikata javnih službi koji tvrde da je vladina odluka avanturističa, bez analize i nepripremljena.
Plakat akcije, foto Enis Zebić
Plakat akcije, foto Enis Zebić
Predsjednik Hrvatskog školskog sindikata „Preporod“ ŽeljkoStipić vjeruje da će građani prepoznati pravičnost referenduma, čiji je uspjeh u općem interesu.

„Nećemo dopustiti da Vlada nešto što je kvalitetno i relativno jeftino pretvori u nešto što je nekvalitetno i skuplje", poručuje Stipić.

Vlasnici agencija koje planiraju preuzeti sve te radnike neugodno su iznenađeni sindikalnom akcijom, tvrdeći da će sa izdvajanjem država uštedjeti, a da će zaposleni održati razinu svojih radnih prava.

„Mi u Hrvatskoj udruzi poslodavaca stalno ponavljano da nema straha za prava stalno zaposlenih ljudi – ne zato što mi to ponavljamo, nego zato što postoje europske direktive koje im garantiraju njihova stečena prava", navodi zamjenik predsjednice Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Sadmir Hošić.

Vlada proziva sindikate zbog nesuradnje.

„Mi već dugo radimo na tome. Imamo tri modela na kojima radimo, gledamo sve pozitivne i negativne strane, gledamo što je najbolje i za radnike, i za državu. Mi ćemo vrlo brzo izići sa modelom. Meni je vrlo žao što sindikati od prvog dana nisu
Marina Petrin-Horvatić, foto: Enis Zebić
Marina Petrin-Horvatić, foto: Enis Zebić
željeli s nama nikakvu komunikaciju. Na konferenciji na kojoj smo raspravljali o dobrim i lošim stranama sva tri modela oni su demonstrativno ustali i otišli", kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Zašto ovaj referendum protiv outsourcinga? Čujmo ljude iz baze - povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja u Osnovnoj školi Sesvetska Sopnica, učiteljica biologije i prirode Marina Petrin-Horvatić, kaže da u njenoj školi tehničko osoblje sudjeluje u projektima i radu s djecom.

„Mi imamo dan kruha, gdje sudjeluju naše kuharice. U uređenju školskog vrta sudjeluju domari i spremačice, u radu zadruge pripomažu domari. Djeca tu vide na koji način tu raznorazna zanimanja pomažu i vrijede u životu. A za održavanje higijene i zdravstvenog sustava, prehrane djece važni su svi – od ulaza i do izlaska i do boravka svih u školi", naglašava Marina Petrin-Horvatić.

Zašto ste dali svoj potpis, pitali smo Zagrepčane na jednom od 42 punkta za prikupljanje potpisa u hrvatskoj metropoli, onom na Kvaternikovom trgu:

Za uspjeh referenduma potrebno je do 19. lipnja prikupiti 375.00 potpisa, odnosno potpise 10 posto svih upisanih birača. Do sada je najviše potpisa prikupljeno na sindikalnom referendumu protiv izmjena Zakona o radu, a nakon toga na referendumu na poticaj vjerskih udruga o ustavnoj definiciji braka.
XS
SM
MD
LG